Știri

Vești rele pentru români! Se anunță scumpiri masive la alimentele de bază

În ultima vreme, românii au primit o mulțime de vești neplăcute care le afectează considerabil partea financiară și le fac o gaură mare în buzunare. Autoritățile au anunțat mai multe scumpiri încă de la începutul anului și se pare că lucrurile nu se opresc aici. De la 1 octombrie ne așteaptă o altă serie de majorări de preț.

Se scumpește apa îmbuteliată

Pe lângă prețul la gaze și la energia electrică care va fi majorat în următoarea perioadă, prețul apei îmbuteliate va crește și el. Președintele APIA a făcut nefericitul anunț pentru a-i informa pe români cu privire la cheltuielile pe care le vor avea în următoarea perioadă.

George Ristea, președintele Asociației Producătorilor din Industria Apei, a explicat că multe prețuri vor crește în următoarea perioadă. Printre alimentele care vor suferi majorări se află și unul de bază, pe care oamenii îl consumă cel mai des. Mai exact, apa îmbuteliată se va scumpi de la 1 octombrie. Este vorba despre o creștere a prețului de cel puțin 20%.

Motivele pentru care prețurile cresc sunt majorarea la energie, ambalaje și combustibili, precum și creșterea euro. Noile costuri vor fi cu adevărat resimțite, mai ales pentru cei din mediul urban, care nu au de unde să ia apă în afară de cea din magazine, îmbuteliată.

Producătorii de apă spun că aceste majorări sunt determinate de motive bine întemeiate, pentru că și ei au de plată mai mult. Mai exact, au ajuns să aibă cheltuieli cu 90% mai mari decât anul precedent. În plus, a crescut și prețul combustibililor cu aproximativ 20%, precum și cel al ambalajelor, care în viitorul apropiat se va dubla.

„Principalul motiv este scumpirea energiei electrice, în general producătorii sau îmbuteliatorii de apă sunt energofaci, consumă foarte multă energie și această scumpire cu 90% duce la scumpirea apei. Dar acesta e doar unul dintre motive.

Apoi, materialele de ambalat au o creștere de 50%. Minimum 20% va fi majorarea și poate ajuge spre 25-30%, iar în luna octombrie ar trebui să se vadă deja la raft”, a precizat George Ristea, președintele APIA.

Se scumpesc dulciurile și pâinea

Pâinea se numără printre alimentele care s-au scumpit deja încă de la data de 13 septembrie. Putem observa cu ușurință majorarea de 20 sau 30 de bani la rafturile magazinelor și la brutării. În majoritatea zonelor, franzela albă simplă, neambalată se vinde acum cu 1,50 lei, iar pâinea feliată cu 1,60 lei.

De la 1 octombrie, iubitorii de dulciuri vor scoate mult mai mulți bani pentru a-și face poftele de sărbători sau când vor să se delecteze cu o delicatesă. Cofetarii anunță creşteri de 5-10% atât pentru torturi, cât şi pentru prăjituri, cozonaci, asta pentru că și ingredientele au început să se scumpească drastic.

Comments are closed.