Știri Sănătate

Vitamine care sunt combustibil pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Ele ne apără de demență și Alzheimer”

Există cinci vitamine care sunt considerate a fi cele mai bune pentru creier, spune prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg.

Este vorba despre vitaminele A, C, K, D și E. Primele două dintre ele se regăsesc în special în morcovi și citrice, spune renumitul medic.

În legumele verzi, care se găsesc din belșug în această perioadă, întâlnim vitamina K, cea care ajută la tonicitatea vaselor de sânge.

Cele cinci vitamine bune pentru creier

Gălbenușul de ou este bogat în vitamina D, iar vitamina E se regăsește în nuci, spanac, avocado, semințe, alune.

Ea este importantă pentru că împiedică formarea de plăci ce blochează stimulul nervos și ne apără de demență și Alzheimer, explică medicul Vlad Ciurea.

”Cele cinci vitamine pentru creier:

– Vitamina A (morcov)

– Vitamina C (citrice)

– Vitamina K (legumele verzi, care ne ajută să avem tonicitatea vaselor)

– Vitamina D (gălbenuș de ou)

Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Ele ne apără de demență și Alzheimer”

– Vitamina E (nuci, spanac, avocado, semințe, alune – împiedică formarea de plăci care blochează stimulul nervos și ne apără de demență și Alzheimer)”, a scris neurochirurgul Vlad Ciurea, pe contul său de Facebook.

”Cele cinci vitamine contribuie la formarea transmisiei nervoase. Degeaba neuronii mei sunt buni, dacă transmisia nervoasă este proastă”, a subliniat acesta.

Ciocolata, ca și cafeaua sau ceaiul verde, este bună pentru creier, spune prof. dr. Vlad Ciurea, însă trebuie atenție la sortimentul ales.

Cu alte cuvinte, nu orice ciocolată face bine la creier, chiar dacă celula nervoasă acceptă cu plăcere dulcele.

Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că cea mai bună ciocolată pentru creier este cea amăruie, care este și naturală și are puțin zahăr.

Creierul, această “bijuterie” cum o numeşte cunoscutul profesor Vlad Ciurea, are nevoie de hrană bună, de calitate pentru a funcţiona optim.

Există cinci alimente sau categorii de alimente care ne ajută să punem creierul în funcţiune mai bine, spune renumitul neurochirurg.

Creierul are nevoie, aşadar, de grăsimi bune, de proteine de calitate, dar şi de un anumit condiment, cum ar fi usturoiul, pe care îl folosim adesea în bucătărie, fără să ştim, de cele mai multe ori, că ne pune “bijuteria” în funcţiune.

Prof. dr. Vlad Ciurea a povestit despre rutina sa zilnică, cum își începe ziua și ce face ca lucrurile să meargă bine și să nu se streseze.

”În general, la ora 22:00 sunt în pat și citesc. Recomand ca lucrurile să înceapă de dimineață bine.

Eu fac tot posibilul să mă trezesc la 5:30, pentru a avea timp să le fac pe toate. Să iau și micul-dejun. Și să nu mă stresez că am uitat câte ceva”, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirug.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.