Știri Sănătate

Vlad Voiculescu anunță o decizie șocantă: Medicii nu mai răspund pentru malpraxis

Pandemia de coronavirus a provocat numeroase pagube și a adus o mulțime de schimbări în toate domeniile. Sistemul medical a fost cel mai afectat și supus multor modificări, dar se pare că ultima decizie anunțată de ministrul Sănătății șochează pe toată lumea. În perioada stării de alertă, toți medicii pot îngriji pacienţi COVID-19, fără a mai putea fi acuzați de malpraxis.

Vlad Voiculescu, decizie care îngrozește România

Guvernul a luat o decizie șocantă prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii sănătăţii. Vlad Voiculescu a vorbit despre ultimele modificări în sistemul medical, pe timp de pandemie. Astfel, ministrul Sănătății a declarat că, în perioada stării de alertă, medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi Covid-19, cu respectarea protocoalelor medicale realizate de specialiști.

Șocant este faptul că medicii nu mai sunt răspunzători în care unul dintre pacienții pe care îi îngrijesc pățește ceva. Ministrul Educației crede că această decizie este una bună, care nu le mai îngrădește dreptul de a se desfășura și de a oferi ajutor acolo unde este nevoie, dar nu o fac, de teamă că ar putea fi sancționați. Astfel, dacă un medic respectă protocolul, dar pacientul nu răspunde la tratamemt și situația se complică, nu este vina nimănui.

“Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu nu este deloc optimist

Într-o videoconferinţă pe tema gestionării epidemiei, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că situația actuală din România este una ”destul de critică” şi nu sunt motive să credem că lucrurile vor deveni ”mai uşoare” în perioada următoare, pentru că lucrurile continuă să se agraveze.

Situația cea mai dificilă este în spitale, care se tot aglomerează, motiv pentru care medicii fac din ce în ce mai greu față sarcinilor. Din acest motiv, s-a decis ca și alți medicii, nu decât cei specializați în ATI, să se poată ocupa de pacienții cu covid.

“Suntem într-o situaţie destul de critică în acest moment şi nu avem motive să credem că lucrurile vor deveni mult mai uşoare pentru spitale, pentru medici şi, de fapt, pentru toată lumea în perioada imediat următoare, aşa încât avem nevoie să învăţăm şi avem nevoie să ne adaptăm rapid la ceea ce este deja bună practică şi bun tratament al pacienţilor şi protocoale şi respectarea unor reguli şi a unor lecţii învăţate”, a declarat ministrul Sănătății

Comments are closed.