Știri

Vreme la extreme în România! Cod galben de vijelii și caniculă

Vremea este tot mai schimbătoare în țară. Temperaturile extrem de ridicate corelează cu vijeliile și fenomenele extreme. Meteorologii anunță că nu scăpăm curând de aceste probleme legate de climă și au emis mai multe avertismente de vreme rea.

Vreme rea în România

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis două Coduri galbene pentru începutul acestei săptămâni. Unul vizează fenomene de instabilitate atmosferică, iar celălalt disconfort termic ridicat şi local caniculă, așa cum ne-am obișnuit în luna iulie și așa cum am intrat și în luna august.

În timp ce oamenii din unele zone din țară se vor topi la peste 38 de grade celsius, ceilalți se vor confrunta cu instabilitatea atmosferică. Vremea continuă să fie la extreme de ceva timp

Specialiştii ANM au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil pentru ziua de luni, 9 august, în intervalul 10:00 – 23:00. În acest interval, vremea va fi foarte instabilă, sunt așteptate evenimente neplăcute din cauza vântului și a fenomenelor extreme. Mai exact, vom avea de a face cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp, transmite ANM.

Codul galben de caniculă este valabil până miercuri, la ora 22.00.

În zonele unde este anunțat cod galben de caniculă, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Conform meteorologilor, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Vremea în București

În Capitală, vremea va fi la fel de călduroasă ca până acum. Temperatura maximă se va situa între 34 și 37 de grade și nu vor fi mai puțin de 21 de grade pe timpul nopții. Cerul va fi mai mult senin, dar marți după-amiază ne-am putea confrunta cu intensificări ale vântului, averse și descărcări electrice, care vor persita până miercuri.

Comments are closed.