Știri

Vremea face prăpăd în România! Vine frigul în toată țara

După o vară caniculară, cu temperaturi extrem de ridicate și aer irespirabil în majoritatea zilelor, se pare că vine acum o vreme dusă la extreme. Temperaturile de peste 40 de grade vor fi înlocuite cu vijelii și ploi puternice, iar termometrele vor indica puțin peste 20 de grade în majoritatea zonelor din țară.

Vreme rea în toată țara

Toamna își face simțită deja prezența. După valul de caniculă din ultimele săptămâni, vremea s-a schimbat radical de câteva zile și ploile au pus stăpânire pe întreg teritoriul țării noastre. Ploile parcă nu se mai opresc și inundațiile dau mari bătăi de cap oamenilor.

Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat cum stau lucrurile cu răcirea accentuată a vremii. Meteorologul susține că mai multe zone ale țării se așteaptă să fie asaltate de inundații, după ce au fost emise coduri galbene și portocalii de ploi și fenomene extreme. Meteorologul susține că întreaga cantitate de apă înregistrat depășește cu mult limita climatologică a lunii august în țara noastră și că vremea ar ar fi trebuit să fie altfel decât este acum.

”Ne așteptăm ca prin acumulare, pe toată durata perioadei de avertizare, să mai înregistrăm la nivel local cantități care să depășească 50 litri pe metru pătrat. De asemenea, este în vigoare și atenționarea meteorologică de Cod galben, valabilă pentru aproape toată țara. Aici ne așteptăm ca tot pe perioade scurte de timp să înregistrăm valori de precipitații de 25-45 de litri pe metru pătrat.

Vremea în septembrie

Dacă finalul verii ne aduce numai vreme urâtă, ploi, vijelii și inundații în majoritatea regiunilor din țară, sperăm că măcar începutul toamnei va fi ceva mai blând și nu vine cu vești rele. Se pare că prima săptămână din septembrie vom avea parte de valori mai scăzute decât cele normale. Maximele vor fi cuprinse între 17 și 22 de grade celsius, mai puțin decât ar fi normal.

“Primele zile din această toamnă, prima săptămână aduce valori – conform informaţiilor din acest moment – mai coborâte, în special în partea de vest, centru, nord a ţării, acolo unde masa de aer mai rece care deja se observă va consemna valori de temperatură la nivelul maximelor între 17 şi 22 de grade. Cele mai ridicate, 25, 17, posibil 29 de grade în partea de sud-vest a ţării, pragul unei zile de vară fiind de 25 de grade Celsius. Aşadar, o vreme care să fie asociată cu ziele de vară în special în partea de sud-vest a ţării, în prima săptămână a lunii septembrie”, a declarat specialistul.

Elena Mateescu susține că temperaturile vor reveni la 30 de grade abia la finalul săptămânii viitoare și că vara nu pleacă atât de repede. Totuși, în următoarea perioadă, nopțile vor fi extrem de reci, înregistrând temperaturi de 10 grade, iar precipitațiile vor fi și ele prezente.

Conform reprezentantului ANM, în ultimii ani, în special în 2019-2020, toamnele au fost cele mai călduroase din 1961 şi până în prezent și temperaturile resimțite au fost mult mai mari decât cele normale pentru acest anotimp.

Comments are closed.