Știri

Vremea face ravagii! Cod portocaliu de vijelii și furtuni extreme

Vremea este, în continuare, extrem de capricioasă și schimbătoare. Căldura este insuportabilă, aerul irespirabil în majoritatea regiunilor din țară și seceta deja face ravagii. Se pare, însă, că furtunile pun stăpânire acum pe întreg teritoriul și specialiștii fac deja avertizări.

Luna iulie se termină cu vijelii

Meteorologii au făcut un anunț de ultimă oră despre vremea extremă de care avem parte în țara noastră. Trei judeţe din ţară se află sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică, iar vremea va fi extrem de capricioasă în cursul zilei și la fel și spre seară.

Vezi și: Premierul României, anunț despre rezervele de grâu, porumb și floarea soarelui. Cât de tare ne afectează seceta

Elena Mateescu, director general ANM, a declarat că vom avea parte de averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină până la ora 22.00, cât timp este valabil codul portocaliu. Mai multe judeţe din nordul Olteniei şi al Munteniei, precum şi zone din Carpaţii Meridionali şi de Curbură se confruntă cu ploi puternice, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 40-60 l/mp.

“Până mâine la ora 6 vorbim și de zona Olteniei, local Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, precum și sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, zone în care vor fi, de asemenea, perioade de instabilitate, caracterizate prin averse și cantități de apă care pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat.”, a declarat Elena Mateescu la televizor.

De asemenea, toată țara se luptă acum cu canicula. Ultimele zile din luna lui Cuptor vor fi extrem de capricioase, cu temperaturi extreme. Seceta continuă să facă ravagii și multe culturi deja sunt distruse.

Pentru joi şi vineri, meteorologii au emis şi o avertizare Cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat pentru vestul, nord-vestul şi local centrul şi sudul ţării. În intervalul menţionat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maximele vor fi cuprinse între 32 şi 37 de grade, iar pe timpul nopții se vor situa în jur de peste 20 de grade.

Comments are closed.