Știri

Vremea face ravagii în România! Cod portocaliu de furtuni

Vremea este foarte ciudată în România! Temperaturile extrem de ridicate fac ravagii în toată țara, dar se pare că apar și furtunile. Trecem de la o extrem la alta, dar cert este că trebuie să știm ce localități sunt vizate de codul portocaliu și cod galben de vreme rea, ploi și fenomene extreme.

Furtuni în România

După ce meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme deosebit de caldă, se pare că ne surprind acum furtunile. Sâmbătă, între orele 13.00 și 23.00,
este valabilă o avertizare Cod portocaliu de ploi și vijelii. Cele zece județe vizate sunt Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

În zonele vizate de codul portocaliu, instabilitatea atmosferică va fi ridicată și se va resimți pe tot parcursul intervalului. Specialiștii ANM spun să ne așteptăm la vijelii puternice, pentru că vântul va bate atât azi, cât și în următoarele zile cu rafale de peste 70-80 km/h. De altfel, sunt anunțateși descărcări electrice și grindină, mai ales în zonele de câmpie. Cantitățile de apă vor depăși 30-50 l/mp.

Tot în această perioadă, mai multe județe din Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și zonele de munte,  vor fi sub avertizare Cod galben de ploi și fenomene extreme. Meteorologii spun că vom avea parte de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, dar temperaturile vor rămâne tot ridicate. Cantitățile de apă vor fi unele însemnate, depășind chiar 25-40 l/mp.

Caniculă și furtuni în Capitală

Vremea în Capitală este una caniculară, așa cum este în majoritatea localităților din țară. Temperaturile maxime vor ajunge sâmbătă și duminică la 38 de grade la umbră și aerul va fi irespirabil, dar spre seară pot apărea furtuni. Minimele vor fi de 22 de grade, dar va fi foarte cald și noaptea.

În seara zilei de sâmbătă ne așteaptă instabilitatea atmosferică – intensificări ale vântului, vijelie și descărcări electrice. Capitala trece de la o extremă la alta într-o singură zi.

Comments are closed.