Știri

Vremea o ia razna în România! Caniculă toată luna august, dar și vijelii și furtuni

Vremea este foarte schimbătoare la noi în țară. Canicula ne dă mari bătăi de cap și temperaturile mari nu dau semne că vor dispărea de pe teritoriul țării noastre. Meteorologii spun că luna august va fi caniculară până la sfârșit, iar zilele cu temperaturi foarte ridicate duc la formarea unor furtuni puternice.

Caniculă și vijelii în toată România

Vremea este foarte ciudată la noi în țară și deja este insuportabilă temperatura extrem de ridicată. Specialistul ANM, Elena Mateescu, spune că valul de căldură care s-a abătut asupra țării noastre va persista cel puțin până la 23 august sau chiar până la începutul lunii septembrie.

Ce se întâmplă când lovește CICLONUL

Zonele în care va lovi ciclonul

Conform meteorologului Denisa Țicu, ciclonul va afecta sudul rusiei, al Ucrainei, dar și nordul Turciei. Ce fenomene va genera? Precipitații imense, dar și inundații.

Vorbim aici despre 200 de litri de apă pe metrul pătrat, iar ploile vor avea un caracter torențial. Chiar dacă vor face ravagii, cel puțin vor liniști incendiile din ultimele săptămâni mai spune meteorologul.

”Este posibil să ne afecteze și pe noi pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre”, a spus meteorologul la Antena3.

Conform directorului ANM, aceste temperaturi caniculare conduc și la furtuni și vijelii. Zilele cu temperaturi foarte ridicate care întâlnesc umezeala dau naștere unor furtuni puternice. Astfel de fenomene ar putea avea loc până la finalul verii.

„Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.

Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Anul 2021 rămâne în istorie drept cel mai canicular, cu o vară insuportabil de călduroasă. După 23 august, România se va confrunta cu perioade de instabilitate atmosferică, vijelii, furtuni și grindină.

Avertizări de vremea rea valabile azi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi o nouă atenţionare de Cod galben de caniculă. Judeţele vizate de avertizarea cod galben de disconfort termic ridicat sunt: Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Astăzi, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

ANM a emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică ce intră în vigoare azi. Este valabilă în intervalul 13.00 – 23.00. Sunt vizate judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Braşov, Vrancea şi Covasna. În acest timp vom avea ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină.

Comments are closed.