Știri

Vremea rea continuă în toată țara! Cât mai persistă vijeliile și ploile

România se confruntă cu o perioadă extrem de neplăcută în ceea ce privește situația meteorologică. De mai bine de o săptămână, ploile au pus stăpânire pe întreg teritoriul și, chiar dacă ne aflăm deja la jumătatea primei luni de vară, temperaturile nu sunt la nivelul normal și vijelia și fenomenele extreme dau mari bătăi de cap.

Încă trei zile de vreme rea

Vremea rea a pus stăpânire pe toate regiunile din țară. În unele zone, situația a fost extrem de dificilă, având în vedere că au avut loc inundații și traficul a fost îngreunat. Pe multe străzi din Capitală sau alte orașe mari, apa de un nivel ridicat împiedica mașinile să circule așa cum trebuie.

Meteorologii anunță că toată țara va fi afectată în următoarele zile de instabilitate atmosferică și vom avea parte de furtuni, tunete și fulgere, vânt și chiar grindină. Inclusiv miercuri, vremea va fi extrem de neplăcută. Administrația Națională de Meteorologie a transmis o informare meteorologică în acest sens, explicând că instabilitatea se va menține încă trei zile. Avertizarea este valabilă de luni, ora 10.00, până miercuri la aceeași oră, cu posibilitatea de prelungire a acestui interval.

Vremea rea aduce cu ea însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină în special la munte și în jumătatea de est a țării. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și, pe arii restrânse, 25-50 l/mp.

„Marți și miercuri, 15 și 16 iunie, în est și sud-est vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25 – 50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în celelalte zone, dar pe areale mai mici,” a anunțat ANM.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă a munților, unde rafalele vor depăşi 70 – 80 km/h, iar, local şi temporar, în majoritatea zonelor cu viteze de 40 – 50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 23 de grade, scăzând mai ales pe timp de noapte. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă, în special la munte.

 

Comments are closed.