Știri

Vremea rea cuprinde toată țara! Coduri portocalii de vijelii și caniculă

În ultima vreme, ne-am confruntat cu temperaturi extrem de ridicate și nu mai avem liniște de când în termometre vedem și peste 40 de grade. Meteorologii anunță vreme rea în continuare. Se anunță temperaturi caniculare în toată țara și, în afară de asta, pun stăpânire pe țara noastră și furtunile.

Cod portocaliu de vijelii și caniculă

Vremea continuă să ne dea bătăi mari de cap. După inundații a venit canicula și se pare că ploile nu vor să plece din țara noastră. Meteorologii au emis miercuri avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale, vijelii și caniculă. Fenomenele extreme vor afecta toată țara. 26 de județe sunt afectate de furtuni, în timp ce 6 de căldură excesivă.

De miercuri de la ora 11.00 până joi la 12.00, va fi Cod galben în cea mai mare parte a țării. Vremea va fi instabilă în mai multe regiuni, marcată de descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii, în special spre seară și dimineața. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Este posibil să se formeze din nou inundații în zonele joase, unde au mai fost deja probleme.

Începând de miercuri de la ora 14.00 până joi la ora 6.00, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu. Meteorologii anunță vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

Codul portocaliu vizează județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Botoșani, Iași, Bacău și Vrancea.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei va fi exagerat de cald. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă în toate zonele enumerate. Temperaturile maxime ajung și la 36 de grade.

Miercuri, în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, este cod portocaliu de căldură. Temperaturile maxime sunt și de 38 de grade și vântul va sufla extrem de slab. Vremea va fi instabilă și meteorologii sugerează să evităm ieșirile afară dacă nu sunt urgente și pot fi amânate.

Comments are closed.