Știri

Vremea rea s-a întors! Cod galben de ploi în aproape toată țara

Vremea în România a fost extrem de schimbătoare în ultima vreme. După temperaturi caniculare, am trecut la o vreme destul de rece, cu ploi și inundații, dar căldurile au reapărut. Ne bucuram că nu a plecat vara, dar se pare că nu a ținut prea mult vremea cu noi. Revin ploile, iar ANM a emis un cod galben de vreme rea.

Cod galben de ploi

După ce ne-am bucurat de temperaturi ridicate și speram că vara va mai rămâne mult timp la noi în țară, se pare că meteorologii vin cu vești destul de proaste. Specialiștii ANM au emis o atenţionare Cod galben de ploi, însoţite de descărcări electrice, fenomene extreme şi intensificări ale vântului.

Codul galben ANM este valabil de pe 14 septembrie, de la ora 12:00 până în această seară, la ora 22:00. În acest interval trebuie să fim atenți, pentru că vremea se va schimba radical și temperaturile vor scădea considerabil, având în vedere că termometrele au indicat chiar și peste 30 de grade în zona de câmpie.

Cele mai multe descărcări electrice și fenomene extreme vor fi întâlnite în zonele de munte și în Moldova. Vor exist câteva momente în care vântul se va intensifica puternic și temperatura se va răci radical, mai ales spre noapte. Minimele sunt de 7 grade celsius.

Județe vizate de codul galben

Codul galben vizează judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău şi, parţial, judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj şi Bihor.

“În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a zonei montane, local în Moldova şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, arată ANM.

Conform specialiștilor, cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20-25 l/mp și izolat 30-40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, şi în centrul, estul şi sudul teritoriului.

Vremea va fi frumoasă mâine, dar diminețile vor fi destul de reci în toată țara. Atmosfera va fi destul de plăcută zilele acestea și turiștii se mai pot bucura de câteva zile pe litoral. Totuși, lucrurile se schimbă din 23 septembrie.

Comments are closed.