Știri

Zile de foc în România. ANM anunță recorduri absolute

Urmează zile de foc în România. Administrația Națională de Meteorologie anunță recorduri absolute de caniculă pentru începutul lunii iulie. Duminică, 3 iulie, au intrat în vigoare noi avertizări de vreme extremă. Iată ce trebuie să știți dacă aveți planuri de vacanță, sau pur și simplu vreți să ieșiți la o plimbare în oraș.

Două Coduri Portocalii de vreme extremă

Duminică, 3 iulie, ANM a emis două coduri portocalii de vreme extremă. Primul intră în vigoare la ora 12.00 și expiră la ora 23.00. Este un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă. În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

Există și un Cod Portocaliu pentru 4 și 5 iulie, cu următoarele fenomene: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. Potrivit meteorologilor, în zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Avertizare meteo Cod Galben – 3, 4, 5 iulie 2022

Se anunță val de căldură și disconfort termic ridicat. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii anunță că în general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Este în vigoare și un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabil pentru duminică, 3 iulie, în intervalul orar 12.00- 23.00. În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei.

Instabilitatea se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Comments are closed.