Știri

Zile libere de Paște. Când trebuie să le recupereze angajații

În anul 2021, angajații au dreptul la mai multe zile libere, ca în fiecare an. Din 2020, însă, legea s-a schimbat și toți românii trebuie să știe că zilele libere de Paște se recuperează în anumite situații. Vezi dacă te regăsești în această situație și când trebuie să recupereze liberele pe care le primește cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Recuperarea zilelor libere de Paște

Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic au fost 2 aprilie (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte), în timp ce sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox vor fi 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 şi 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte). În total, este vorba de șase zile libere pentru angajați. Însă, unele dintre ele vor trebui recuperate.

În anul 2020, codul muncii a fost modificat. Astfel, printr-o lege specială, s-a stabilit că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice. Asta înseamnă că salariaţii care primesc zile libere atât pentru Paştele ortodox, cât şi pentru cel catolic, vor trebui să le recupereze, ulterior, pe cele primite suplimentar. Angajatorul va stabili un program în care salariatul să lucreze pentru a-și recupera zilele.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării, pentru că liberele nu se mai dublează. Românii stau acasă ori de Paștele Catolic, ori de cel Ortodox, în funcție de religia pe care o au.

Cine lucrează de Paște

Chiar dacă s-a stabilit prin Codul Muncii că salariații au dreptul la zile libere de sărbătorile Pascale, sunt domenii în care nu se poate ține cont de această lege în totalitate. Există persoane care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau alte locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă din diferite motive.

Potrivit legii, în aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază, conform avocatnet.ro.

Comments are closed.