Știri

UPDATE/ Este oficial: Moțiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi. Ce se alege de Guvernul Cîțu

UPDATE/Este oficial: Moțiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un Guvern din România.

Cel mai probabil, Florin Cîțu va intra într-un mandat de interimat. Președintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări joi, 6 octombrie 2021.

Potrivit unor surse, șeful statului nu ar acum fi în țară.

Se exclude varianta alegerilor anticipate. Unele voci spun că în contextul în care USR a anunţat că nu îşi mai doreşte să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare cu Florin Cîţu premier, PNL speră să poată negocia cu PSD obţinerea învestiturii.

Avem opțiune de premier. Este vorba despre Dacian Cioloș. Așteptăm propunerea celor din PNL. S-a constatat astăzi că Florin Cîțu nu are abilitatea de a fi premier, motiv pentru care moțiunea de cenzură a trecut cu lejeritate, a declarat Dan Barna.

UPDATE ora 15.00 Procesul de vot încă nu s-a încheiat. 234 de parlamentari au votat deja moțiunea. Rezultatul oficial va fi prezentat după încheierea procesului de votare.

Aceasta nu este o coaliție anti-Cîțu, ci o coaliție a responsabilității și îngrijorării pentru ce se întâmplă în România, a declarat Gabriela Firea.

UPDATE ora 14.14. S-au încheiat dezbaterile și urmează votul. Ludovic Orban prezintă condițiile: votul este secret și se exprimă cu bile. Fiecare deputat și senator primește de la chestor două bile: una albă și una neagră. 234 de voturi este minimum necesar.

Ludovic Orban nu a votat.

PSD și USR PLUS votează cu bilele la vedere. Moțiunea depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu este dezbătută și votată în plenul reunit.

Florin Cîțu și-a început discursul înainte ca parlamentarii să voteze moțiunea de cenzură. Premierul a lăudat Guvernul și a criticat USR PLUS. El a spus că a realizat în câteva luni ceea ce nu au făcut alții în 30 de ani de zile.

Știrea inițială/A venit ziua cea mare în care moțiunea inițiată de PSD va fi dezbătută și supusă la vot de plenul Parlamentului. Moțiunea se intitulează Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu și a fost inițiată de 157 de deputați și senatori ai Partidului Social Democrat.

Ziua moțiunii de cenzură

Camera Deputaților și Senatul se reunesc marți, 5 octombrie, de la orele 12.00 pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu. Pentru ca Guvernul să fie demis sunt necesare 234 de voturi în favoarea moțiunii.

În vreme ce traiul românilor devenea tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNLUSR-PLUS-UDMR avea o singură prioritate: lupta pentru putere! În disperarea de a acapara toate resursele statului pentru firmele lor de partid, au abandonat total România și pe români, așa începe textul moțiunii.

Potrivit unor calcule, partidele care au anunțat deja că vor vota moțiunea de cenzură, PSD, USR și AUR strâng în jur de 280 de voturi, în condițiile în care, pentru ca Guvernul să fie demis sunt necesare 234 de voturi.

Liberalii au decis în cursul zilei de luni ca parlamentarii să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea de cenzură.

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea împotriva Guvernului Cîțu

Există voci care spun că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu va trece fără probleme. Potrivit calculelor, partidele care au anunțat că vor susține moțiunea strâng mai multe voturi decât majoritatea necesară.

PSD – 157 de parlamentari
PNL – 134 de parlamentari
USR – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari
UDMR – 29 de parlamentari
Minorități – 18 parlamentari
Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari.

Dezbaterea moțiunii de cenzură și sesiunea de voturi încep de la orele 12.00. Sunt tensiuni mari și românii așteaptă să afle ce se va alege de actualul Guvern.

Comments are closed.