Ciclonul care a lovit Europa ajunge mâine în România. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cum va evolua prognoza meteo în prognoza meteo.
„Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul.
Vor fi precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în Banat, în Muntenia, în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei, iar în zona înaltă Carpaților Meridionali, posibil precipitații mixte, acolo unde și vântul va putea avea intensificări, cu viteze la rafală mai mari peste 40-50km/h, dar și în zonele în care vor fi ploi la cote mai reduse.
Până atunci însă, vorbim de un regim de temperaturi mult mai ridicat comparativ pentru această perioadă din calendar 8-21°C
Mâine, în ultima zi a iernii 2023-2024 și conform datelor de la acest moment, putem să anticipăm recordul istoric al lunii februarie din acest an, cu o abatere termică de 6,8°C față de normalul termic al unei luni februarie, fiind cea mai ridicată abatere pentru o lună februarie, dar și pe comparativ cu celelalte luni ale anului.
Și este posibil ca în condițiile în care decembrie a fost, de asemenea o lună caldă, ianuarie cu o medie de 1,9°C ca și abatere în decembrie 3,3 iată acum februarie cu 6,8 de asemenea, întreg sezonul din această iarnă 2023-2024 să fie cel mai cald, pentru că ne apropiem de o abatere termică a sezonului de 4°C doborând recordul din iarna anterioară cu 3,5 și chiar și luna martie va debuta într-un context de vreme caldă, pentru că, cel puțin așa cum arată datele de la finalul săptămânii.
Vineri, sâmbătă și duminică, ecartul termic cu mici variații de la o zi la alta între 9°C până la 19°C pentru ziua de vineri sâmbătă 17°C duminică 18°C.
Este posibil ca începând de la mijlocul săptămânii viitoare să vorbim, începând de joi, de o scădere a regimului de temperaturi cu șapte 11-12°C în partea de vest și sud, cel mult nouă 10°C în Moldova”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.