Gigi Becali îi sare în apărare lui ÎPS Teodosie! Ce a spus latifundiarul din Pipera, după declarațiile controversate. Arhiepiscopul Tomisului va fi judecat astăzi de Sfântul Sinod pentru răzvrătire.
Astăzi, la sediul Patriarhiei Române, Gigi Becali a făcut o apariție neașteptată pentru a-și manifesta sprijinul față de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, aflat în fața Sfântului Sinod pentru acuzații de răzvrătire.
Gigi Becali, cunoscut pentru opinii excentrice, a venit la Patriarhie pentru a participa la o liturghie, cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței Sfântului Sinod.
Într-un scurt discurs susținut în fața presei, Gigi Becali a declarat că ÎPS Teodosie nu a făcut nimic grav și că situația este mult exagerată.
În legătură cu acuzațiile de răzvrătire, Gigi Becali a spus că nu există o bază canonică pentru caterisire în astfel de situații.
„Doar îi arată pisica şi gata, atât. Este episcop şi cu asta, basta. A făcut ceva? Nu ai cum… Decât pentru erezie, pentru alte lucruri. Ce este asta? Păi ce a făcut? Daor îi arată pisica aşa puţin, că am pus pe ordinea de zi şi chiar de ar fi să pună la vot, nu o să voteze nimeni. Nu există caterisire, conform canoanelor, pentru răzvrătire. Nu există aşa ceva – răzvrătire! Există pentru erezie şi alte lucruri care se încalcă”, a spus Gigi Becali.
Ședința Sfântului Sinod a fost convocată pentru a discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică” de către ÎPS Teodosie.
Cancelaria Sfântului Sinod a respins anterior solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie, iar ÎPS Teodosie a insistat asupra acestei cereri.
„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.
În replică, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod. Cu toate acestea, un comunicat al arhiepiscopiei susține că „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului” nu va fi lăsat să fie trecut „în uitare”.
Astfel, într-o atmosferă tensionată, Sfântul Sinod decide astăzi dacă ÎPS Teodosie va fi sancționat pentru presupusa răzvrătire sau dacă acest caz va reprezenta doar un alt episod în disputa dintre Arhiepiscopia Tomisului și Patriarhia Română.