Românii pot afla ce pensie vor lua, în funcţie de salariul pe care îl încasează acum, făcând un calcul simplu, arată analistul economic Adrian Negrescu.
Economistul spune că, în prezent, românii care nu au un al doilea job riscă să trăiască în sărăcie, iar calculele pentru pensie nu sunt deloc optimiste.
Adrian Negrescu, analist economic, a fost întrebat cum facem ca, odată cu ieșirea la pensie, să nu ne transformăm în asistați social.
„Bună întrebare, pentru că pleacă de la o premisă pe care o vedem din ce în ce mai răspândită în societate: eu nu o să mai prind pensie.
Asta este marea problemă apropo de educația financiară.
Realitatea arată că dacă nu încercăm din perioada activă să punem bani deoparte, vom fi, din păcate, niște asistați social. Este vorba despre toate generațiile de după 1989 (…).
Am fost crescuți, educați primar din punct de vedere al perspectivei de viață. Ni s-a spus că cel mai bine e să te duci la școală, termini o școală, te duci la facultate, o termini sau nu, îți găsești un loc de muncă și aștepți să ajungi la pensie.
(…) Iată că societatea și economia s-au schimbat. În momentul de față, fără un al doilea job, fără să ai încă o calificare, fără să cauți oportunități, e posibil să trăiești într-o sărăcie lucie”, spune economistul Adrian Negrescu.
Românii vor primi bani în plus la pensie, dacă au terminat o facultate sau un masterat, au lucrat peste program sau au luat sporuri, potrivit noii legi.
De asemenea, de bani în plus se vor bucura şi românii care au făcut armata sau cei care au peste 25 de ani de contributivitate.
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Câţi bani primeşte la pensie dacă ai făcut facultatea
Noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
– cei care au terminat facultate, masterat
– cei care au făcut armata
– cei care au luat sporuri, prime, premiii
– cei care au făcut ore suplimentare
– mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani
– cei care au peste 25 de ani contributivi
4 ani de facultate: 0,25 puncte x 4 ani = 1 punct.
De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.
Spre exemplu, în cazul unui bărbat cu stagiu de cotizare de 31 de ani şi 6 luni, cu 17 puncte realizate şi care în decembrie 2023 avea o pensie de 1.108 lei, lucrurile se schimbă.
Astfel, în ianuarie 2024, pensionarul va încasa 1.281 de lei după indexare, iar după majorarea din septembrie, el va ajunge la 20,67214 puncte şi va încasa 1.675 de lei pe lună. Acest lucru înseamnă o majorare de 51,17%, potrivit calculelor Antena 3 CNN.
Adrian Negrescu: Ce pensie va lua un român, în funcţie de salariul pe care îl are
Pentru cei care se gândesc la ce vor face la pensie, să facă un calcul simplu, să se gândească cât câștigă acum salariul și să calculeze ce înseamnă 30% din acești bani.
30% din banii pe care-i câștigă acum, în cel mai bun caz, îi vor primi la pensie” a spus Adrian Negrescu