Sarbatoarea Mosilor de Iarna sau Sambata Mortilor este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox al anului 2024. In aceasta zi, credinciosii organizeaza parastase si ofera daruri pentru cei care au trecut in nefiinta.
Mosii de Iarna survin inaintea perioadei de post, fiind precedati de Sambata Mortilor conform traditiei religioase.
Aceasta ocazie ne aduce aminte de stramosii nostri si de cei care ne-au precedat, pe care dorim sa ii comemoram.
In traditia ortodoxa, in ziua acestei sarbatori, se aduc la biserica coliva, prescura si o sticla de vin pentru a fi sfintite.
De asemenea, vasele cu mancare si pachetele cu alimente sunt aduse pentru a fi sfintite si apoi impartite membrilor familiei dupa slujba de comemorare.
In Transilvania, traditia pomenirii mortilor implica aducerea la biserica a „pupilor” (un fel de prajitura cu mere), in timp ce in Banat se pregatesc piftii pentru aceasta ocazie.
Aceasta data precede Duminica Infricosatoarei Judecati, cunoscuta si sub numele de Lasatul Secului de Carne inaintea Postului Pastelui, care va avea loc pe 10 martie 2024.
Mosii de Iarna marcheaza inceputul celor sapte sambete ale mortilor, care se incheie cu Sambata lui Lazar inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.
Prima comemorare din anul 2024, denumita Mosii de Iarna, va avea loc pe 9 martie, urmata de sarbatorirea Mosilor de Primavara pe durata intregului Post al Pastelui, iar Mosii de Vara vor fi pomeniti pe 22 iunie, iar Mosii de Toamna pe 2 noiembrie 2024.
Lasatul Secului pentru Postul Pastelui va avea loc in Duminica Infricosatoarei Judecati
In toate comunitatile rurale din Romania, aceasta zi reprezinta un moment important.
La Lasatul Secului, inainte de inceputul Postului Pastelui, se desfasurau petreceri in satele traditionale, unde oamenii se bucurau din plin de mancarurile pe care nu le vor putea consuma in timpul postului, pentru a nu le simti lipsa.
Lasata Secului de Pasti pastreaza traditiile specifice inceputului unui nou an agrar, marcand echinoctiul de primavara.
Sambata Mortilor este o zi speciala in care se comemoreaza cei care au trecut in nefiinta. Aceasta zi precede Rusalii, iar in bisericile ortodoxe se oficiaza Sfinte Liturghii si slujbe de pomenire a celor decedati.
In aceasta zi, se ofera mancare in vase de lut sau portelan, iar oamenii impart cani, strachini si vase de lemn, adesea pline cu apa sau vin.
Se aprind lumanari la mormintele celor dragi care au plecat din aceasta lume, iar mancarurile oferite de pomana sunt duse mai intai la biserica pentru a fi sfintite.
Sambata Mortilor este o zi de rugaciune, in care oamenii se aduna la biserica pentru a se ruga si a oferi daruri. Se considera ca este important sa te odihnesti si sa iti amintesti de cei care nu mai sunt printre noi, cinsteindu-i si comemorandu-i.
La cimitir, se aprind cel putin doua lumanari, deoarece se crede ca sufletele celor decedati se incalzesc cu ajutorul luminii.
In aceasta zi, conform traditiei, oamenii evita sa spele sau sa lucreze, deoarece se considera ca aduce ghinion.