Magazin

„Pateu” sau „pate”. Mulți cred că știu răspunsul corect, dar greșesc

Multe cuvinte din limba română sunt folosite greșit, așa cum este cazul formelor „pateu” și „pate”.

„Pateu” este un cuvânt pronunțat frecvent de români, însă mulți nu știu să-l folosească în contextul potrivit.

Majoritatea românilor folosesc forma „pateu” pentru a face trimitere la pasta realizată din ficat, care se consumă, în general, întinsă pe pâine.

Cu toate acestea, dicționarele limbii române arată clar faptul că este complet greșit să spunem „pateu” atunci când ne referim la produsul alimentar menționat, forma corectă fiind, de fapt, „pate”.

Pe de altă parte, „pateu” este un cuvânt care face parte din vocabularul limbrii române, însă totul depinde de contextul în care îl folosim.

Astfel, este corect să spunem „pateu” când ne referim la un produs de patiserie, realizat din aluat umplut cu brânză, carne etc.

Prin urmare, ambele forme sunt corecte, însă trebuie să fim atenți la sensul pe care dorim să-l exprimăm, după cum se menționează în DOOM:

PATEU (produs de patiserie) s. n., art. pateul; pl. pateuri
PATE (pastă de ficat/ de carne) s. n., art. pateul; pl. pateuri
Formele sunt identice în situația în care termenii sunt articulați (exemplu: pateul).

0139
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.