Știri

Câtă vechime trebuie să ai pentru o pensie de 5000 de lei

La începutul acestui ani, sistemul de pensii din România a înregistrat o creștere semnificativă, cu o majorare generală de 13,8% a tuturor pensiilor.

Creșterea pensiilor are un impact pozitiv în rândul tuturor pensionarilor, dar mai ales în rândul celor care au aproape sau chiar peste 5.000 de lei lunar.

Conform datelor furnizate de Casa de Pensii, numărul pensionarilor cu pensii ce depășesc 5.000 de lei a crescut de la aproximativ 140.000 la începutul anului 2023, la 200.000 după aplicarea majorării. Asta însemnând o îmbunătățire a condițiilor de trai pentru o parte semnificativă a populației vârstnice din țara noastră.

Câți ani de vechime în muncă trebuie sa ai pentru a avea o pensie de 5.000 de lei?

Pentru viitorii pensionari români, această ajustare a pensiilor aduce cu sine speranța unei bătrâneți mai sigure și mai confortabile. Totuși, pentru a beneficia de o pensie care să depășească pragul de 5.000 de lei lunar, este esențial să îndeplinești anumite condiții legate atât de perioada de muncă cât și de contribuția financiară la sistemul de pensii.

Exemple concrete de calcul al pensiei:

Exemplul 1: Pensia după 40 de ani de muncă O persoană care a lucrat timp de 40 de ani, dintre care 33 de ani și 3 luni în condiții normale și 6 ani și 9 luni în condiții speciale, poate obține o pensie lunară de 6.203 lei, dacă se aplică formula de calcul specifică, care implică un total de 76,65755 puncte. Această sumă asigură un trai decent și confortabil pentru pensionarul în cauză.

Exemplul 2: Pensia după 45 de ani de muncă În cazul unui angajat cu un salariu mediu net de 4.500 de lei, care a lucrat timp de 45 de ani și a contribuit constant la fondul de pensii, rezultatul poate fi o pensie lunară de 5.800 de lei, având în vedere acumularea unui total de 71,5 puncte. Acest exemplu subliniază importanța unei cariere lungi și a unei contribuții financiare consistente în asigurarea unei pensii adecvate.

Planificarea pentru un viitor sigur al pensionarilor români necesită conștientizarea condițiilor sistemului de pensii și o planificare atentă a carierei și contribuțiilor financiare. Recalculările pensiilor și majorările aplicate de stat joacă, de asemenea, un rol crucial în asigurarea unui nivel de trai decent pentru pensionarii din România, reflectând eforturile continue de îmbunătățire a condițiilor de viață pentru această categorie de populație.

0138
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.