Știri

Veste bună pentru cei care au pensii sub 1.800 de lei. Este anunțul pe care îl așteptau de multă vreme

Vești bune pentru pensionari și alte categorii vulnerabile, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat ghidul pentru medicamente compensate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat un ghid detaliat referitor la modul în care se realizează compensarea pentru medicamente, un demers important pentru pensionari, dar și pentru alte categorii vulnerabile.

Regulile încurajează accesul la tratament pentru categoriile defavorizate și asigură o mai mare acoperire a cheltuielilor pentru medicamente.

Pensionarii care beneficiază de compensare de 90% pentru medicamente
Conform ghidului, pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90% dacă pensia lor lunară nu depășește suma de 1.830 de lei și au nevoie de medicamente din sublista B. Măsura este o veste bună pentru această categorie de persoane, întrucât le oferă acces la tratamentele de care au nevoie la un cost mai redus.

Compensarea medicamentelor începe de la 20% și poate ajunge până la 100%, în funcție de sublista din care fac parte acestea, arată informațiile furnizate de CNAS. Medicamentele sunt compensate după cum urmează:

90% pentru medicamentele din sublista A;
50% pentru medicamentele din sublista B;
100% pentru medicamentele din sublista C;
20% pentru medicamentele din sublista D;

50% sau 100% pentru medicamentele din sublista E, în funcție de segmentele populaționale cărora li se adresează aceste medicamente.
De asemenea, copiii, gravidele, lehuzele, precum și tinerii între 18 și 26 de ani care sunt elevi, studenți sau ucenici, beneficiază și ei de gratuitate pentru anumite medicamente.

Este important de menționat că medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de către beneficiarul prescripției medicale sau de altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului național de sănătate.

De asemenea, CNAS mai precizează că „în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, medicamentele compensate pot fi prescrise și decontate pentru afecțiunile care se regăsesc în „Rezumatul caracteristicilor produsului” aprobat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania sau în condițiile prevăzute în protocoalele terapeutice pentru acele medicamente restricționate la prescriere”.

Prescripțiile medicale se rețin la farmacie
De menționat că, farmaciile au obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate. De asemenea, prescripțiile medicale se reţin în farmacie şi, la nevoie, se vor putea elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă, prevede un ordin emis în ianuarie de Ministerul Sănătăţii.

Ordinul reglementează noua metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora.

0187
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.