Știri

Sunt sau nu fructele de mare de post? Ce spun cei mai urmăriți preoți despre acest obicei al multor români

Se pot mânca sau nu fructe de mare în post? Aceasta e întrebarea pe care și-o pun mulți credincioși în această perioadă. Răspunsul e dificil, fiindcă preoții au răspunsuri împărțite. Unii cred că fructele de mare pot fi consumate în post pentru că nu conțin sânge, alții sunt de părere că sunt tot viețuitoare și atunci nu trebuie mâncate.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus recent că fructele de mare nu sunt de post, așa cum susțin unele voci. „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“.

ÎPS Teodosie: „E o păcăleală cu aceste fructe de mare”

„În tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, folosit de Biserică, în rânduiala din Săptămâna Albă, se dă dezlegare la brânză și ouă. Este și la pește? Nu se poate schimba asta?”, au întrebat niște ascultători ai Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Hai să ne înțelegem. Până acolo au mers unele persoane, bătrâne, care după judecata lor, peștele e mai de dulce decât ouăle și brânza. Deși eu am mai spus-o, dar se uită… Chiar unii o scoteau că e mai păcat să mănânci pește decât carne. S-a dus vorba asta ciudată. De câte ori este dezlegare în Postul Mare la brânză și la ouă? Niciodată! Dar la pește este, la Buna Vestire și la Intrarea în Ierusalim.

În Postul Crăciunului, de atâtea ori este dezlegare la pește, după intrarea în biserică este dezlegare la pește sâmbăta și duminica și la sărbătorile mari, până la 20 decembrie, de Sfântul Ignatie. Deci dezlegare la brânză și la ouă include în mod logic dezlegarea la pește. Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouă“. Nu prea-s de acord cu gângăniile, așa-numitele fructe de mare. E o păcăleală cu aceste fructe de mare. Care sunt animale, cum să fie fructe dacă mișcă? Care adună toxine… Este o șmecherie pe care o folosesc mulți. Unii le mănâncă de mare plăcere, eu nu pot de jenă, nici cu ochii, nu le pot…”, a spus Teodosie.

Părintele Vasile Ioana: „Eu am fost în Muntele Athos și în Postul Mare am mâncat fructe de mare”

În schimb, părintele Vasile Ioana are o cu totul altă părere. El susține că nu există nicio reglementare în sensul în care consumul de fructe de mare ar fi interzis în post.

„Eu am fost în Muntele Athos și în Postul Mare am mâncat fructe de mare. Risotto cu calamari și cu tot felul de vietăți din astea care nu au sânge. În momentul în care tu mănânci în Muntele Athos, acum nu o să fiu eu mai bun ca ăia din Muntele Athos care sunt mult mai buni decât mine. Dacă acolo mi s-au dat creveți din ăia mici și am mâncat cu smerenie la masă cu călugării ăia, eu mănânc fructe de mare.

deea e că sunt preoți care spun că nu e bine să mănânci fructe de mare, e opinia lor, însă nu există nicio reglementare care să interzică. Adică o hotărâre a unui sinod, a unei biserici ortodoxe este normativă și pentru altă biserică ortodoxă.

Hai să vorbim despre cum să ținem postul obișnuit. Deci de luni avem prima săptămână, și ea se numește Mare, Postul tot e Mare, dar nu pentru că e lung, ci pentru că e important. Degeaba ții post dacă nu te spovedești și împărtășești. Degeaba ții post dacă urăști oamenii, degeaba ții post dacă ești rău, degeaba ții post dacă preacurvești, degeaba ții post dacă consumi pornografie”, atrage atenţia părintele Vasile Ioana.

0103
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.