Magazin

Buna Vestire – 25 martie. Singura zi din an in care ai ocazia sa stai la masa cu ingerul tau pazitor. Ce e bine sa ai la tine

Buna Vestire este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit pe Sf. Fecioara ca ea va naste pe Mesia (Luca I, 26-38).

Buna Vestire inseamna bucurie

– primul cuvant pe care Arhanghelul Gavriil l-a rostit atunci cand a venit sa-i aduca Fecioarei Maria vestea cea buna: „Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei” (Luca 1, 28).

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului.

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului. Buna Vestire (25 martie) avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului.

De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului.

Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.

Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Buna Vestire – 25 martie. Traditii si obiceiuri. Ziua Cucului.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

INGERUL TAU PAZITOR

Tot de Buna Vestire se spune ca este singura zi din an in care ai ocazia sa stai la masa cu ingerul tau pazitor. De Buna Vestire trebuie sa ai bani in buzunar, iar femeile trebuie sa aiba bani in san, si se mananca cel putin un colt de paine.

0181
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.