Știri

Românii pentru care pensiile vor crește cel mai mult. Anunțul lui Daniel Baciu: ”Vor fi creșteri spectaculoase, de până la 90%!”

Pensiile românilor intră în proces de recalculare și nu mai este mult până când aceștia vor primi deciziile din care vor afla câți bani în plus vor primi de la 1 septembrie 2024.

Prin recalculare, guvernanții promit că toate inechitățile din sistem vor fi eliminate.

”Deja lucrăm la softul care va recalcula toate aceste dosare pe care colegii au făcut baza de date solidă. În septembrie, oamenii să-și primească pensiile recalculate. Să finalizăm acest proces în timp util. Au fost multe inechități care s-au adunat de-a lungul timpului”, a declarat Daniel Baciu la România TV.

Șeful Casei Naționale de Pensii a dat și un exemplu concret, în care o pensie va crește cu aproape 50%.

”Vorbim despre un bărbat zidar. Acum are o pensie în plată de 3.186 lei, cu un număr de puncte de 51. Stagiul de cotizare este compus din stagiu contributiv și necontributiv. Avem 14 ani condiții speciale, stagiu asimilat, și avem acel spor pentru anii de grupă de muncă. Total stagiu este de 39 de ani, 4 luni și 7 zile. Stagiul contributiv este de 33 de ani și 2 luni. Se calculează punctele de stabilitate. Avem pe tranșe de vechime. Adunăm acest număr de puncte de stabilitate – 5 puncte în plus pentru acest domn zidar care le realizează peste aceste puncte stabilitate pe contributivitate. Rezultă un număr de 56 de puncte. Pe noua formulă de calcul rezultă un cuantum de pensie de 4.568 lei după recalculare. O creștere de 1.400 lei, cu 43,37% creștere”, a explicat Daniel Baciu.

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

”Vor crește în special pensiile mici care, unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009, unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani care reprezintă stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie.

De exemplu, o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie. Dacă a muncit 40 de ani, va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 puncte + 5 X 0,75 puncte + 5X1 punct = 11,5 puncte. La acestea se adaugă punctele de contributivitate”, a mai spus Daniel Baciu.

0212
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.