Știri Sănătate

Metoda prin care cancerul poate fi descoperit mult mai devreme! Medicii pot depista boala cu ani înainte de apariția simptomelor

Progresele medicale ar putea face mult mai ușoară depistarea timpurie a cancerului. Un grup de cercetători de la Cambridge încearcă să depisteze modificări în celule ce pot indica apariția, la un moment dat, a cancerului. Această metodă ar putea oferi medicilor mult mai mult timp pentru a lupta împotriva bolii.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, studiul este efectuat de către cercetătorii de la institutul de oncologie inaugurat recent la Universitatea Cambridge. Experții doresc să depisteze modificări în celule, modificări ce se pot transforma în tumori, peste ani. Astfel, experții de la Institutul Early Cancer doresc să identifice modalități noi de abordare a tumorilor, cu mult înainte ca acestea să înceapă să producă simptome.

„Perioada de latență pentru dezvoltarea unui cancer poate dura ani de zile, uneori un deceniu sau doi, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți. Apoi, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, s-a răspândit în corpul pacientului. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta din timp o persoană cu risc de cancer, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de persoane”, a explicat, conform sursei citate, profesoara Rebecca Fitzgerald, director al noului institut.

Cercetătorii încearcă să depisteze cancerul mult mai devreme

Mai precis, noua metodă propusă de specialiști se numește „cystospone” și presupune înghițirea unui mic burete, legat cu o sfoară. După ce buretele, sub forma unei pastile, ajunge în stomac, el se dilată, fiind tras înapoi afară, pe gât. Pe parcursul traseului, el colectează celule, iar dacă proteina TFF3 este prezentă, medicii pot constata existența celulelor precanceroase în organism. Această metodă poate oferi un avertisment timpuriu asupra riscului de cancer esofagian.

„În prezent, depistăm multe cancere târziu și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni, la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim acest lucru dintr-o altă perspectivă”, a mai explicat, conform sursei citate, profesoara Rebecca Fitzgerald.

057
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.