Știri

Cum se scrie un acatist pentru biserică, de fapt. Greșeala pe care o fac majoritatea credincioșilor

Credincioșii care obișnuiesc să meargă la biserică în fiecare duminică știu ce este un acatist și ce se scrie în el. Totuși, nu multă lume știe că, de fapt, acatistul este un imn de laudă. Vezi mai jos toate detaliile.

Sigur ai mai auzit de acest termen ”acatist”, așa că trebuie să știi toate detaliile, mai ales că se apropie Paștele și poate, cu ocazia aceasta, ai de gând să îi mulțumești încă odată lui Dumnezeu pentru tot ce Ți-a oferit.

Acatistul este un imn de laudă, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți. Este, de fapt, o rugăciune care te ajută la nevoie sau când ai un necaz.

Termenul de acatist provine din grecescul ”ahatistos” care înseamnă a sta jos. Are această denumire pentru că în timpul rugăciunilor nu poți sta jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în fața sfintei icoane spre care îți îndrepți rugăciunea și strigarea.

De asemenea, acatistele conțin mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Mântuitor, Sfânta Fecioară și alți sfinți, iar aceste cântări se numesc condace și icoase.

Fiecare condac se termină cu ”Aliluia”, în timp ce fiecare icos se termină cu ”Bucură-te, mireasă, pururea fecioară” sau ”Bucură-te, sfinte…”.

Așadar, cel mai cunoscut acatist printre credincioși este Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei-Vestiri, iar acesta este compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioară.

Acesta se citește în general la Utrenia din Sâmbăta a cincea a Postului Mare, adică denia de Vineri.

Pentru cei ce nu știu, un acatist are două sensuri, primul este slujba închinată persoanelor Sfintei Treimi, Maicii domnului sau a altor sfinți, dar și către cel ce a scris pe foaie acatistul.

Cum să scrii un acatist

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când scrii imnul de laudă este să treci data în partea dreaptă sus a foii, iar în mijloc să scrii Acatist.

Un alt lucru de ținut minte este faptul că acatistele se pot da și pentru un număr mai mare de zile, adică, 7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile, trei luni, șase luni sau un an.

În ele se trec numele celor vii sau a celor trecuți la cele veșnice, însă de cele mai multe ori se fac mijlociri pentru cei în viață.

Și ordinea în care treceți numele persoanelor pentru care vrei ca preotul să spună o rugăciune.

Preotul care te-a botezat
Preotul care te-a cununat
Nașii de botez
Părinții
Frații
Socrii
Cumnații
Tu, soțul și copiii
Bunici
Unchi
Mătuși
Verișori
Prieteni
În cazul în care îți dorești ca părintele să acorde mai multă atenție unui prenume dintr-un acatist, trebuie să ții minte faptul că ordinea este esențială și trebuie să îl scrii la început.

La finalul Acatistului pentru vii să scrii ”Mulțumesc, Doamne, pentru toate cele dăruite și mă rog pentru…”, după care scrii dorințele și nevoile pe care le ai.

0148
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.