Mai ales de sărbători, prepararea sarmalelor este un adevarat ritual in fiecare casă și pentru fiecare gospodină. Acest fel de mâncare nu are deloc o rețetă complicată la bază și reprezintă unul dintre cele mai apreciate și totodată șo cele mai consumate feluri de mâncare de la noi din țară. Câtă ceapă se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale. Trucul pe care trebuie să-l știi.
Sarmalele nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales de sărbători. Pentru că sunt considerate ca fiind o mâncare grea, se prepară mai ales în timpul iernii și pot fi servite alături de mămăligă, uneori cu cartofi, sau pâine, „răcorite” cu iaurt, smântână şi hrean. De obicei, gospodinele pregătesc sarmalele și le pun într-o oală mare, la fiert, iar apoi acest preparat poate fi servit ca fel principal, la ocazii speciale.
Sarmalele sunt considerate ca fiind „comori“ ale gastronomiei româneşti. Deși sunt și alții care spune că acest preparat nu este originar de la noi din țară, prepararea acestul fel de mâncare este un adevarat ritual in fiecare casă și pentru fiecare gospodină. Sunt foarte multe rețete de sarmale: în funcție de zonă sau de tradițiile fiecărei familii în parte.
Deși acest preparat nu are deloc o rețetă complicată la bază, trebuie să țineți cont de câteva reguli sau mai bine zis, de câteva trucuri, ca să vă iasă ca la carte.
De exemplu, orezul, care este unul dintre ingredientele de bază ale sarmalelor, nu trebuie folosit în cantitate prea mare. Orezul ar trebui să reprezinte 10% din cantitatea de carne pe care o folosiți. Pe lângă cantitatea de orez, mai trebuie să aveți grijă și la alte aspecte. De exemplu, nu puneți ouă în compoziție, pentru că sarmalele vor fi tari.
De asemenea, trebuie să știți că, la 1 kg de carne, este indicat să folosiți aproximativ 400 de g de ceapă, ceea ce ar putea însemna 1-2 cepe mari. Dacă puneți prea puțin orez sau prea puțină ceapă, sarmalele vă vor ieși tari. Ceapa multă dă și dulceață sarmalelor, dar le face și fragede.
Ingrediente sarmale:
pulpă porc – 1000 g
pulpă sau piept vită cu grăsime-200 g
2-3 cepe mari (cam 400 g ceapa)
100 – 150 g orez cu bob rotund
1 morcov mic
1 lingură țelină rădăcină rasă
2 linguri mălai
sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen macinat
mărar și patrunjel
1-2 linguri untură sau ulei
pasta de tomate sau suc de roșii
1 cană cu vin alb (cam 200 ml)
varză proaspată sau murată