Știri

Noi reguli pentru cei care își vând mașinile sau casele

Au apărut reglementări noi privind vânzarea imobilelor sau a autoturismelor pentru cei interesați. Cosmin Dumitrascu, un expert contabil, a oferit clarificări cu privire la aspectele de care românii ar trebui să țină cont în cazul în care doresc să vândă mai multe proprietăți sau mai multe autovehicule în decursul unui an.

În conformitate cu noile reglementări, atunci când o persoană fizică vinde mai mult de un imobil sau autoturism pe parcursul unui an și depășește o sumă totală de 300.000 de lei în vânzări, aceasta este obligată să se înregistreze în mod imediat ca o entitate comercială, în ceea ce privește TVA-ul.

Această cerință se aplică de îndată ce a doua vânzare depășește această sumă. În ceea ce privește impozitarea, orice tranzacție care depășește limita de o singură tranzacție pe an este considerată ca fiind continuă, nu ocazională.

Cosmin Dumitrascu a exemplificat aceste reglementări prin intermediul activității celor care cumpără și revând automobile. Ministerul Finanțelor Publice a decis să fragmenteze și să condiționeze aceste tranzacții, având în vedere această practică.În ceea ce privește obligația de înregistrare la Administrația Finanțelor Publice, Dumitrascu a subliniat că atunci când suma încasată din a doua vânzare a unui imobil depășește 300.000 de lei, proprietarul este obligat să se înregistreze la această instituție.

Ce reguli se aplică celor care vând imobile în mod privat

În plus, pentru cei care vând imobile în mod privat, Dumitrascu a precizat că dacă o persoană a achiziționat un imobil pentru a-l revinde și suma încasată din a doua vânzare depășește 300.000 de lei, aceștia trebuie să se prezinte la Administrația Finanțelor Publice la care sunt arondați cu numărul lor personal de identificare fiscală (CNP) și să se înregistreze în scopuri de TVA, din cauza depășirii acelei sume.

0116
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.