Știri

Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile pentru sezonul de vară. Iată ce posturi sunt disponibile și ce salarii sunt oferite

Antreprenorii se pregătesc de sezonul teraselor, însă întâmpină o problemă care nu este deloc nouă, criza de personal.

Angajări de sezon 2024. Primăvara deschide sezonul angajărilor în turism. Salariile variază în funcție de post și de zona unde operează compania. Conform datelor Salario, comparatorul de salarii dezvoltat de eJobs, acestea sunt:

Ospătar – în medie 2.900 de lei net
Barman – în medie 2.800 de lei net
Cameristă – în medie 2.600 de lei net
Bucătar – în medie 4.000 de lei net
Barista – în medie 2.800 de lei net

Un barista este persoana specializată în preparatul cafelei și cunoașterea modalității de întreținere a aparatelor.

„HoReCa este un sector afectat de un nivel ridicat de fluctuație a personalului. În acest context, companiile din domeniu au fost printre primele care au apelat la soluția importului de candidați, în special din țările asiatice. În acest moment sunt deschise peste 2.500 de joburi în sector pe platforma eJobs”, explică Roxana Drăghici, șefa de vânzări la eJobs.

Angajări de sezon 2024. Peste 23.000 de locuri de muncă disponibile

În prezent, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă în România.

Comparatorul de salarii funcționează pe baza datelor introduse de utilizatorii săi. Până în acest moment, peste 750.000 de specialiști și-au introdus veniturile.

Ce salariu vrea o tânără pentru a fi barman sezonier. Pretențiile financiare nu sunt deloc mici

O dată cu sosirea vremii călduroase, terasele încep să apară ca furnicile. Lipsa de personal însă, este cea mai mare problemă întâlnită de patronii de restaurante.

Antreprenorii se pregătesc de sezonul teraselor, însă întâmpină o problemă care nu este deloc nouă. Cea mai mare problemă este la ospătari, dar nici în bucătăriile restaurantelor nu mai are cine să pregătească mâncarea. Unul dintre județele cu cele mai mari salarii din Horeca este Clujul. O elevă în clasa a 11-a de la o școală profesională își dorește o carieră în domeniul Horeca. Alexandra se află printre puținii candidați pentru un astfel de job. Patronii localurilor se plâng de cea mai mare criză de personal din ultimii ani.

„Îmi place să servesc oamenii. Îmi place să fac mișcare, să îmi consum energia. De aceea vreau ori ajutor de bucătar, ori ospătar, ori barman. Nu pot să zic că aștept un salariu foarte mare, de 5.000 şi ceva de lei şi 2000 şi ceva e ok. Pe viitor o să mai cresc în salariu”, a transmis eleva Alexandra

În ultima lună au fost scoase pe piața de Horeca și turism peste 4.000 de locuri de muncă. Unul dintre motivele pentru care cei mai mulți dintre antreprenori stau slab la capitolul angajați este acela că 70% din angajații localurilor câștiga sub salariul mediu net pe economie, adică sub 4800 lei. Specialiștii spun că probleme în domeniu au fost dintotdeauna, dar lipsa de personal s-a acutizat după anii de pandemie.

„Foarte puține persoane calificate rămân în acest domeniu, mai ales după pandemie, când multe persoane s-au reprofilat, odată cu închiderea restaurantelor și hotelurilor”, a transmis reprezentantul Organizației Patronale Horeca Cluj

Județele în care angajații din Horeca au cele mai mari salarii sunt București, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, acestea fiind cuprinse între 3.600 și 4.400 lei. Cele mai mici sunt în Bistrița, Gorj și Prahova, acestea fiind cuprinse între 2.500 – 2.900 de lei. Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.

099
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.