Știri

Daniel Baciu a anunțat cu cât vor crește pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025

La 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Iar de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată.

Mai exact, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Iar creșterile nu sunt deloc neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%.

Dar asta nu este tot. De la 1 ianuarie, seniorii vor primi din nou bani în plus. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va calcula această nouă majorare.

”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu la Realitatea PLUS.

A treia creștere a pensiilor a fost confirmată și de Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a spus și Daniel Baciu.

Șeful CNPP a explicat și care va fi valoarea minimă cu care ar trebui să crească pensiile de la 1 ianuarie 2025.

”Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a spus președintele Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS.

041
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.