Categories: Știri

Când e duminica Floriilor în 2024 și ce trebuie să faci până la Florii ca să ai fericire și binecuvântare

Principala tradiție a Duminicii Floriilor la creștinii ortodocși este de a sfinți crenguțe de salcie în biserică. Acestea nu trebuie să fie neapărat artificiale.

Se pot sfinți ramuri de salcie în timpul slujbei de noapte sau în cadrul celei de dimineață, în duminica din Sâmbăta lui Lazăr (8 aprilie 2023) până în Duminica Floriilor (9 aprilie). În timpul slujbei, preotul stropește crenguțele, pe care credincioșii le țin împreună cu lumânări aprinse în timpul rugăciunilor. Salcia sfințită este apoi așezată lângă icoanele din casă.

Cum te pregătești pentru Florii. Ce să pregătești de această sărbătoare Sfântă și ce este strict interzis

Asigură-te că te pregătești cum se cuvinte pentru sărbătoarea de pe 28 aprilie 2024. E indicat să ai în casă flori, crengi de salcie, busuioc, precum și pește pregătit pentur a fi gătit.

În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul.

Conform tradiţiei populare, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

De asemenea, la miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

Potrivit Noului Testament, Hristos și ucenicii săi au ajuns la Ierusalim în ultimele zile ale vieții sale pământești. Pelerini din întreaga lume s-au adunat acolo pentru a celebra principala sărbătoare din Vechiul Testament, Paștele. În drum spre Ierusalim, în Sabat, Hristos l-a înviat pe Lazăr. De aici provine numele sărbătorii Sâmbăta lui Lazăr, care este celebrată cu o zi înainte de Duminica Floriilor.

De asemenea, gospodinele pregătesc pește. Peștele consumat de Florii aduce înțelegere și armonie în casă. Conform scrierilor vechi, în această zi sfântă, Iisus ar fi cerut să mănânce pește. De asemenea, se spune că în Duminica Floriilor este bine să plantăm flori de apartament. Acest lucru ajută plantele să crească bine și aduce bogăție și noroc în casă. De asemenea, Duminica Floriilor ar trebui petrecută în familie. Este o sărbătoare foarte caldă.

Există multe activități care nu sunt recomandate în această zi sfântă. Astfel, nu trebuie să vă distrați în mod activ. Nu ar trebui să abuzezi de băuturi alcoolice. În plus, este important să mâncați cât mai modest posibil, iar masa ar trebui să fie lipsită de acele alimente care nu pot fi consumate în timpul perioadei de post. Mâncărurile din pește și uleiul vegetal pot fi consumate ca o excepție.

Conform scrierilor bisericești nu trebuie pregătite mese calde diferite. Orice fel de muncă este interzisă. Petreceți această zi fără certuri și fără vorbe rele. Femeile nu trebuie să își vopsească părul și nici să îl spele. După Duminica Floriilor începe cea mai severă săptămână a Postului Mare, Săptămâna Mare. Peste exact o săptămână sărbătorim principala sărbătoare creștină, Sfânta Înviere.

Printre tradițiile de florii se mai spune că apa din Duminica Sfântă are capacitatea de a îndepărta harul și fericirea. Desigur, dacă cineva se murdărește, nu este nimic rău în a se spăla. Oricum, biserica nu interzice să faci un duș sau o baie în această zi, la fel ca la orice altă sărbătoare. Însă, pentru a nu alunga fericirea, ar trebui, totuși, să vă spălați pe cap cu o zi înainte.

Rozalia Despinescu

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.