Știri

Atenție la acest aliment! Un român a fost la un pas de moarte după ce a mâncat! Nu putea ridica pleoapele și nici să înghită

Un bărbat din Prahova a ajuns la spital după ce a mâncat o conservă de pește. Cadrele medicale l-au diagnosticat cu botulism. Nu putea să înghită și nici să ridice pleoapele.

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din oraşul Urlaţi, a fost diagnosticat cu botulism după ce a mâncat pește din conservă. Pe data de 9 aprilie ar fi consumat două conserve cu peşte, însă primele simptome au apărut în ziua următoare.

Când a văzut că nu se simte bine, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi. Acolo, cadrele medicale i-au prescris medicamente pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptome neurologice. Bărbatul nu mai putea înghiţi şi ridica pleoapele. Ulterior, a fost trimis la spital, în Ploieşti.

Ajuns la Spitalul Judeţean, cadrele medicale de acolo au solicitat antitoxină botulinică. Pentru că nu s-a găsit în România această substanță, spitalul a primit două doze de la Spitalul de boli infecţioase din Chişinău.

În prezent, bărbatul se află internat la Secţia de boli infecţioase din Ploieşti. Starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, după ce i-a fost administrată o doză de antitoxină botulinică adusă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Urmează ca astăzi să fie adusă, în Ploieşti, şi a doua doză de la spitalul din Republica Moldova, scrie observatornews.ro.

Botulismul (sau otrăvirea cu botulism) este o boală rară, dar foarte gravă, care se transmite prin alimente, prin contactul cu sol contaminat sau printr-o rană deschisă. În lipsa unui tratament precoce, botulismul poate duce la paralizie, dificultăți de respirație și moarte.

Există trei tipuri principale de botulism:

botulismul infantil;
botulismul de origine alimentară;
botulismul prin răni;

Otrăvirea cu botulism se datorează unei toxine produse de un tip de bacterie numită Clostridium botulinum. Deși foarte frecvente, aceste bacterii se pot dezvolta doar în condiții în care nu există oxigen. Anumite surse alimentare, cum ar fi conservele de casă, oferă un teren de reproducere puternic.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)Trusted Source, aproximativ 145 de cazuri de botulism sunt raportate în fiecare an în Statele Unite. Aproximativ 3 până la 5 la sută dintre cei care suferă de intoxicație cu botulism mor, scrie healthline.com.

0136
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.