Știri

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori

Mulți români se consideră stăpâni pe vocabularul limbii române, însă cu adevărat este acest lucru adevărat? Se poate constata că realitatea este diferită! Poate ați auzit persoane care nu pronunță corect cuvinte simple sau le folosesc într-un context total greșit. Un exemplu este dificultatea de a distinge între ‘foietaj’ și ‘foitaj’, cuvânt adesea scris și pronunțat incorect.

Dicționarele pot fi o resursă utilă pentru a corecta aceste erori, dar gramatica este cea care ne poate ajuta cel mai mult, fie în scris, fie în vorbire.

Foietaj sau foitaj?

Oamenii folosesc cele două forme menționate mai sus, fără a ști care este cea corectă. ‘Foietaj’ sau ‘foitaj’ se referă la un anumit tip de aluat pentru produsele de patiserie, un cuvânt împrumutat din limba franceză (‘feuilletage’).

În limba română, forma corectă admisă, conform DOOM, este ‘foitaj’. Puține persoane îl scriu și îl pronunță corect, mai ales că varianta greșită, ‘foietaj’, apare pe unele ambalaje comerciale.

Astfel, ‘foietaj’ este o formă greșită. Corect este ‘foitaj’ la singular și ‘foitaje’ la plural.

Un alt cuvânt care creează probleme românilor este „repercusiune”. Majoritatea adaugă un „r” în plus în interiorul cuvântului și îl pronunță și îl scriu greșit ca „repercursiune”. Cuvântul, ce desemnează o consecință sau urmare, provine din franceză („repercussion”).

Alte cuvinte des utilizate greșit în limba română sunt: „inopinant” (în loc de „inopinat”), „monstră” (în loc de „mostră”), „chibrite” (în loc de „chibrituri”), „bacnotă” (în loc de „bancnotă”).

Este important să ne asigurăm că folosim cuvintele corect și să acordăm atenție limbajului pe care îl utilizăm, pentru a ne exprima clar și corect în orice context.

0121
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.