Știri

Când avem voie să băgăm rufe la spălat în Săptămâna Mare

Crestin ortodocsii intra, luni, in Saptamana Mare, ultima din Postul Pastelui in care, la biserici, se fac slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pamant. Multi credinciosi se intreaba care sunt zilele in care se spala in aceasta perioada.

Traditiile acestei saptamani sunt linistea si reculegerea, postul, curatenia trupeasca si spirituala, iertarea intre oameni. Credintele populare spun ca in Saptamana Mare nu se lucreaza, iar cine isi da ultima suflare in aceste zile va merge in iad, pentru ca „Raiul este inchis”.

„In aceste momente ne reamintim si retraim ultimele zile din viata Mantuitorului, cu intreaga lor tensiune si drama launtrica, intr-o stare de sobrietate si maretie in acelasi timp, de tristete, dar si de bucurie, de pocainta, dar si de nadejde. Fiecare zi are un inteles si un mesaj foarte clar si adanc”, explica parintele Ramon Eugen Ilie, din Calarasi, scrie adevarul.ro.

Prima zi din Saptamana Mare este destinata curateniei de Paste. Traditia populara spune ca in aceasta zi totul sa fie scos la aerisit, se pot spala haine, calca rufe si se pot face reparatiile necesare din casa.

Si in Martea Mare se pot spala rufe, curata geamurile, dar si alte treburi casnice. Ziua mai este numita si Martea Seaca. Aceasta zi este dedicata predicii de pe Muntele Maslinilor, momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a spus inainte ca marele Templu urmeaza sa fie distrus, dar si propriile patimi, cu doar trei zile inainte de a fi judecat.

Credinciosii sunt indemnati la priveghere pentru a fi pregatiti spiritual si sufleteste sa il intampine pe Mantuitorul Iisus Hristos.

In Miercurea Mare credinciosii au voie sa sape, sa curete pomii. La finalul acestei zile, toti membrii familiei se ajuta la treburile gospodaresti. Toti crestinii ortodocsi trebuie sa stie ca in Miercurea Mare nu se spala rufe. Miercurea Mare este ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor, pentru treizeci de arginti.

In Joia Mare se vopsesc ouale. Se spune ca cei care vopsesc ouale in aceasta zi sunt feriti de boli si de necazuri.

Pana in aceasta zi femeile, se spune ca femeile trebuiau sa termine torsul din furca, de frica sa nu fie pedepsite de Joimarita, o femeie fioroasa care le pedepsea pe cele lenese pe parcursul anului.

Vinerea Mare este o alta zi in care este pacat sa speli rufe. Traditia crestin-ortodoxa aminteste ca in Vinerea Mare, cunoscuta si sub numele de Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor, Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea pacatelor omenirii.

In Vinerea Mare se spune ca este bine sa se tina post negru. Cei care nu tin post negru in Vinerea Mare nu trebuie sa manance urzici si sa consume otet, deoarece Mantuitorul cand fost rastignit pe cruce a fost batut cu urzici si atunci cand a cerut sa bea apa buzele Sale au fost umezite cu otet. In Vinerea Mare nu este bine sa se faca treburi casnice.

In Vinerea Mare nu se vopsesc oua. Crestinii ortodocsi care nu au vopsit oua Joi trebuie sa stie ca mai pot vopsi oua in Sambata Mare, nu in Vinerea Mare.

In Sambata, Iisus Hristos a fost ingropat, iar credinciosii se pregatesc pentru marea veghe. In seara de Sambata in bisericile ortodoxe se aprind luminile si are loc slujba de Inviere.

065
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.