Magazin

Se spală sau nu rufe în Sfânta și Marea Joi. Ce spun preoții despre Săptămâna Sfântă

Pe măsură ce Paștele Ortodox se apropie, creștinii se pregătesc intens pentru această sărbătoare profundă și plină de semnificații. În 2024, Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, cade pe 2 mai, marcând momente cheie din ultimele zile ale lui Iisus pe pământ. Această zi este încărcată de tradiții și superstiții, având un program dens de slujbe religioase.

Joia Mare este o zi de reflecție profundă pentru credincioși, un moment de a medita la sacrificiul suprem făcut de Iisus pentru umanitate. Este o zi în care comunitățile se adună pentru a împărtăși din tradițiile care le-au modelat credința și cultura. Participarea la aceste slujbe și respectarea tradițiilor nu doar că întărește legăturile comunitare, dar oferă și o oportunitate de a reînnoi angajamentele spirituale și de a pregăti sufletește pentru bucuria Învierii.

Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Joi

Joia Mare este ziua în care Biserica Ortodoxă comemorează patru evenimente majore: Spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus, Cina cea de Taină, rugăciunea dureroasă a Mântuitorului în Grădina Ghetsimani și trădarea lui de către Iuda. În această zi, preoții citesc cele 12 Evanghelii care descriu în detaliu suferințele lui Hristos, momente esențiale care sunt rememorate cu profundă venerație.

Joia Mare este, de asemenea, o zi plină de obiceiuri și credințe populare. Gospodinele vopsesc ouăle în această zi, simbol al vieții și al învierii, și pregătesc cozonacii, pasca și alte plăcinte pentru masa de Paște. Este de asemenea ziua în care, conform tradiției, mormintele se deschid și sufletele celor adormiți vizitează casele lor. În multe sate, este obiceiul ca oamenii să aprindă focuri mari în curți sau în cimitire pentru a ghida și încălzi sufletele celor plecați.

Se spală sau nu rufe în Sfânta și Marea Joi

Un alt obicei vechi spune că femeile nu trebuie să spele rufe în Joia Mare, pentru a nu „spăla” norocul din casă. Deși această superstiție nu este susținută de învățăturile bisericești, mulți continuă să o respecte din respect pentru tradiție.

„Nu ar trebui să spălăm duminica. Pentru că duminica este zi de odihnă. Dumnezeu a rânduit zi de odihnă duminica.

Așadar spălăm în toate zilele: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă. Putem spăla liniștiți!

În zilele de sărbătoare, în cursul săptămânii, nu spălăm. Atunci ne odihnim și sărbătorim. De aceea nu ar trebui să spălăm.

E adevărat că bunicile noastre spuneau că nu ai voie să speli, nici în Vinerea Mare, că s-a răstignit Domnul. Ai voie să speli și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care sigur că suferim pentru răstignirea Domnului și omul merge la Prohod.

Femeile care au ritualul de a merge la biserică, practic nu au timp să spele, dar poți să speli fără nici un fel de problemă. Deci putem să spălăm în orice zi, cu excepția sărbătorilor și a zilelor de Duminică.”, a spus Părintele Vasile Ioana.

Programul slujbelor în Joia Mare

În Joia Mare, slujbele încep devreme și continuă pe tot parcursul zilei. La Catedrala Mitropolitană din Iași, programul include Ceasurile și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, urmate de Denia celor 12 Evanghelii, o slujbă emoționantă și profundă care începe la ora 18:00 și se încheie la 22:00.

Similar, la Mănăstirea Radu Vodă și la Catedrala Patriarhală din București, se oficiază slujbe care acoperă atât liturghia, cât și vecernia, culminând cu Denia celor 12 Evanghelii care începe în jurul orei 17:00.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.