Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă este zi de doliu pentru creștini. În această zi, Mântuitorul a murit pe cruce pentru mântuirea oamenilor. Este o zi de mare însemnătate religioasă, iar creștinii sunt îndemnați astăzi să țină post negru.
În această zi, Mântuitorul a fost torturat și răstignit între doi tâlhari. Această zi mai poartă și numele de Vinerea Seacă pentru că femeile în vârstă de la sat ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.
Conform Bibliei, după ce a fost condamnat la moarte, Iisus și-a cărat crucea în spate până pe Dealul Golgota. El a fost răstignit de cruce, pironit la mâni și picioare, alături de doi tâlhari. Pe respectiva cruce era scris I.N.R.I. = Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor Evreii), iar soldații romani și evreii Îl batjocoreau.
Lângă Mântuitor au fost Fecioara Maria, mama Sa, Maria Magdalena și ucenicul său Ioan. În momentul în care Iisus a murit, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat, mormintele s-au deschis, trupurile multor drepți au înviat și catapeteasma templului s-a rupt în două.
În Vinerea Mare, există obiceiul trecerii pe sub Domnul. Se pune o masă mare în mijlocul Bisericii, pe care se așează crucea și cartea sfântă. Credincioșii merg la biserică cu flori și lumânări pe care le așează pe masă, apoi sărută crucea și cartea și trec pe sub masă, în genunchi, de trei ori.
Creștinii participă, în această seară, la slujba Prohodul Domnului, și se concentrează toată ziua pe rugăciune și căință. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții, iar preotul împarte florile aduse de creștini, considerate miraculoase.
Se spune că dacă va ploua în Vinerea Mare, atunci anul va fi mănos. Dacă nu va ploua, atunci recolta va fi bună. Femeile nu au voie să coacă pâine în această zi pentru a nu arde Mâinile Maicii Domnului. În această zi nu se lucrează pământul, fiind Vinerea Seacă, așa că tot ce se seamănă nu rodește.
În această zi nu se sacrifică animale și nu se consumă urzici pentru că Mântuitorul a fost bătut cu urzici. Este interzis vopsitul ouălor în această zi, iar gospodinele care nu au vopsit ouă în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare.
Dimineața, casa se afumă cu tămâie și se înconjoară de trei ori pentru a îndepărta gângăniile și lighioanele. În această zi nu se spală pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.