Știri

Data exactă la care vor fi virate pensiile în luna iunie 2024

Iată când vor intra pensiile în luna iunie 2024. Vezi mai jos anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice din România!

Când vor intra pensiile în luna iunie 2024. Vezi mai jos ce anunț au făcut reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice din România. Iată cât mai au de așteptat pensionarii până vor primii banii de la stat în luna iunie!

După sărbătorile pascale din luna mai, majoritatea seniorilor se întreabă când vor intra pensiile în luna iunie 2024. Ei bine, pensiile aferente lunii iunie 2024 vor fi virate abia peste 40 de zile, după ce Casa Națională de Pensii Publice le-a dat românilor banii pe luna mai înainte de Paște. Se pare că la momentul acela, a fost inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plățile pensiilor din luna mai să fie efectuate înainte de celebrarea Paștelui Ortodox.

Conform capital.ro, în ședința de Guvern, Executivul a aprobat cele două acte normative care facilitează plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai.

Astfel, CNPP a avut termen până la 30 aprilie 2024 să transfere banii către Poșta Română și băncile comerciale partenere pentru efectuarea plăților. Despre devansarea plăților înainte de sărbătorile pascale a vorbit Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a precizat Ministrul Muncii, conform sursei citate mai sus.

Având în vedere situația, pensionarii mai au de așteptat aproape o lună până când vor primi pensiile pentru luna iunie 2024. Mai exact, banii vor fi virați în conturi în data de 12 iunie, dar nu mai târziu de 13.

Noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023, urmează să se aplice din 2024 în două etape. Prima etapă s-a aplicat la data de 1 ianuarie, iar cea de-a doua se va aplica de la 1 septembrie 2024.

Potrivit proiectului de lege, se stabilește și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor. Mai exact, măsurile vizează asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice.

Și pentru că mulți români se întreabă cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie 2024, Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat în cadrul unui interviu pentru antena3.ro, cum se poate calcula suma pe care fiecare român o va primi din toamna acestui an. Ei bine, acesta a ales ca și exemplu cazul unui domn care a fost lăcătuș la o fabrică de industrie textilă care are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani în care se cumulează stagiul militar, studii superioare, șomaj, pe care Casa de Pensii îi numește perioade asimilate.

Pentru acestea se acordă un punctaj de 0.25 de puncte pentru fiecare an, aceste puncte fiind puncte de stabilitate. Astfel, conform lui Daniel Baciu, pensiile vor crește cu 65% din luna septembrie 2024.

„Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Între 25 și 30 de ani de contributivitate sunt cu 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani avem 0,75 de puncte pentru fiecare an, este vorba de 5 ani, avem 3,75 puncte. Ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, rezultând 2,25 puncte. Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate ne dau 9,5 puncte de stabilitate”, a precizat Șeful Casei de Pensii, pentru sursa citată mai sus.

0111
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.