Știri

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Și tu îl folosești des sau îl auzi de multe ori

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect e folosit destul de des, în numeroase conversații.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect sigur îl folosești și tu destul de des, poate chiar în fiecare zi. Care e însă forma corectă a acestuia și de ce multe persoane ajung să fie induse în eroare?

Limba Română este mai complexă decât ar crede oricine. De asemenea, anumite substantive, dar și verbe, ne pot induce în eroare în anumite situații. Uneori anumite cuvinte se pronunță într-un fel, dar se scriu diferit.

Iar de cele mai multe ori asta se întâmplă și la cuvinte uzuale. Tocmai din acest motiv este esențial să cunoaștem definiția acestora, dar și să știm cum să le folosim corect într-o propoziție.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este cuvântul ”greșit”. Multe persoane folosesc fie forma ”greșeală” fie ”greșală” într-o propoziție.

Sigur ai auzit și tu acest cuvânt în diferite contexte. Chiar și așa, poate ai remarcat că nu toată lumea îl pronunță corect. Iar când vine vorba de scrierea lui, s-ar putea de asemenea să existe probleme.

Forma corectă pentru cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este ”greșeală” și nicidecum ”greșală”. Asta în condițiile în care, atunci când e pronunțat, mulți au tendința să folosească cea de a doua formă, adică cea greșită.

Cuvântul greșeală, conform DEX, înseamnă ”faptă sau acţiune care constituie o abatere conştientă sau involuntară de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun, şi care poate atrage după sine un rău, o neplăcere; eroare; ceea ce rezultă în urma unei astfel de fapte sau acțuni”.

Iar acest cuvânt nu este singurul din limba română care poate să genereze controverse. Și un alt cuvânt foarte des utilizat ajunge să fie scris în mod eronat și de asemenea, să fie rostit greșit.

Este vorba despre cele două forme ”cearceaf” sau ”cearșaf”. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), doar o singură formă este corectă.

Mai exact, în cazul acestui cuvânt, sursa citată precizează că forma corectă este „cearșaf” la singular și „cearșafuri” la plural. Cuvântul denumește un obiect de rufărie, pentru pat, care se pune peste saltea.

057
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.