Știri

Se plătesc 30.000 de lei de stat. Decizia care intră în vigoare de la 1 iulie în România

Anumiți români vor primi 30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Oficialii spun că suma a fost majorată cu 10.000 de lei. Despre ce este vorba, de fapt?

Crește finanțarea pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ministrul Mediului spune că finanțarea pentru Casa Verde Fotovoltaice ar urma să fie majorată în acest an. Beneficiarii ar urma să primească mai mulți bani pentru a putea instala și o baterie de stocare a energiei.

De asemenea, ministrul Mircea Fechet spune că programul acesta ar urma să înceapă din luna iulie.

”Nu avem de ales. Foarte mulţi beneficiari se află în situaţia în care, în loc să se bucure de panourile fotovoltaice, se trezesc scoşi din reţea, pentru că există o supraîncărcare a reţelei electrice”, a declarat ministrul.

Finanțarea în acest program este de 20.000 de lei, spune ministrul, care adaugă că suma pe care beneficiarii ar urma să o primească ar fi de 30.000 de lei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, arată că suma ar putea crește cu 10.000 de lei.

”O sumă rezonabilă de la care pornim e cea de 10.000 de lei, cel puţin. Asta înseamnă să creştem valoarea finanţării de la 20.000 la cel puţin 30.000, pentru un sistem de panouri şi acumulatori”, arată el.

Din dorința de a elimina preocupările legate de facturile de energie, tot mai mulți români optează pentru utilizarea panourilor fotovoltaice.

Un pensionar spunea pentru sursa anterior citată că plătea la facturi între 200-280 de lei. El spune că iarna mai dădea drumul la aparatură pentru a se încălzi.

Corina Murafa, expert în energie, a spus că a dat de factura unui prosumator care acum plătește 5 lei pentru energie. Înainte, el plătea 200 de lei.

”Sunt aproximativ 4.000 de prosumatori noi în fiecare zi. Putem să estimăm că numărul prosumatorilor va ajunge la 200.000. Puterea instalată a prosumatorilor în România a devenit aproape egală cu puterea parcurilor fotovoltaice instalate în ţara noastră”, spune ea.

Președintele ANRE a anunțat că numărul prosumatorilor va crește. El a dat de exemplu că, într-o zi, aproximativ 4.000 de persoane devin prosumatori.

El a mai spus că puterea instalată a prosumatorilor în România a devenit aproape egală cu puterea parcurilor fotovoltaice instalate în ţara noastră.

Un instalator de sisteme fotovoltaice spune că numărul mare de prosumatori se poate pune pe seama prețurilor în scădere înregistrate la sisteme.

”Aproximativ 40%. În momentul ăsta un kW, în medie, se duce undeva între 600-700 de euro. Trebuie să fim atenţi totuşi, sunt foarte multe firme care fac tot felul de discounturi, uneori nerezonabile. Sunt şi multe firme foarte mici. Totuşi, pentru un sistem fotovoltaic să ne asigurăm că avem monitorizare şi service asigurat de o companie care poate să facă asta pe termen lung”, arată Albert Soare.

Acum, un sistem de 10 kW poate genera economii între 3 și 4 mii de euro. Reducerile de prețuri sunt observate la nivel global și sunt rezultatul unei creșteri explozive a producției chineze.

Începând cu luna august, va fi lansat și programul Casa Eficientă Energetic, prin care românii vor beneficia de fonduri europene destinate îmbunătățirii eficienței energetice a locuințelor.

Ministerul Energiei lucrează la elaborarea legislației necesare pentru instituirea comunităților de energie, o inițiativă care va permite prosumatorilor să împartă energia electrică produsă de panourile fotovoltaice cu alte gospodării consumatoare.

045
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.