Știri

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu des, chiar și în familie

Una dintre greșelile frecvent întâlnite în limba română este felul în care este folosită forma de feminim plural a adjectivului ultim.

Cum se scrie corect: ultimele sau ultimile

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ultim – (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, ceea ce înseamnă că își schimbă forma după gen și număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoțește: ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). În cazul în care adjectivul este antepus substantivului pe care îl determină, acesta primește și articol hotărât/nehotărât.

Adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcţie de număr şi de gen, după cum urmează: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Așadar, la genul feminin plural, forma corectă s-ar forma astfel: ultimă – ultime – ultimele. Doar la genul masculin plural se apare litera i, astfel că forma corectă în acest caz este ultim – ultimi – ultimii.

În concluzie, dacă avem dubii cum se scrie corect – ultimele sau ultimile- întotdeauna varianta corectă este ultimele.

Ultimele sau ultimile – exemple Cum se scrie corect: ultimele știri, ultimele mesaje, ultimele ore, ultimele vorbe, ultimele călătorii, ultimele victorii, ultimele puteri, ultimele zile, ultimele rânduri, ultimele gânduri.

Ce este adjectivul

Adjectivul este o parte de vorbire flexibilă care arată însușirea unui obiect, însoțește și determină substantivul. Adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat. Exemplu: casa frumoasă, mașina frumoasă, omul frumos, femeia frumoasă, etc.

Adjectivul nu se desparte prin virgulă de substantivul determinat, indiferent de locul pe care acesta îl ocupă față de substantiv. Însă, în cazul în care substantivul are mai multe adjective, atunci adjectivele se despart prin virgulă, dacă nu au cuvinte de legătură între ele ori sunt legate prin cuvinte precum: dar, nici, însă.

0160
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.