Magazin

Înălțarea Domnului 2024 – tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului, sărbătorită în 2024 pe data de 9 iunie, reprezintă un moment de profundă semnificație religioasă și culturală pentru creștinii din întreaga lume. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Ispas, marchează încheierea perioadei de 40 de zile de la Învierea Domnului și urcarea lui Iisus Hristos la ceruri, în prezența discipolilor săi.

Înălțarea Domnului este un eveniment descris în Evanghelii și în Faptele Apostolilor, unde se arată că, după învierea Sa, Iisus a petrecut 40 de zile învățându-i pe discipolii Săi și pregătindu-i pentru misiunea lor. În ziua a patruzecea, El a fost ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor, promițându-le că le va trimite Duhul Sfânt. Această promisiune s-a împlinit zece zile mai târziu, de Rusalii.

Tradiții și Obiceiuri

În România și în alte țări ortodoxe, Înălțarea Domnului este sărbătorită cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice, care variază de la o regiune la alta, dar care păstrează un caracter profund spiritual și cultural.

Participarea la Slujbe Religioase

În această zi, credincioșii participă la Sfânta Liturghie, unde se pomenesc atât Înălțarea Domnului, cât și eroii neamului. În multe biserici, după slujbă, se oficiază parastase pentru cei căzuți în războaie sau pentru cei dragi trecuți în neființă.

Obiceiuri Populare

Împodobirea Caselor și a Gospodăriilor: În unele zone, gospodinele împodobesc casele cu ramuri de salcie sau flori de câmp, simbolizând ridicarea la cer a Mântuitorului și victoria vieții asupra morții.

Cocorul de Ispas: Un obicei vechi este confecționarea unui cocor din lemn sau hârtie, care este apoi aruncat în sus, simbolizând înălțarea lui Iisus. Această tradiție este păstrată cu precădere în zonele rurale.

Împărțirea de Alimente: Se obișnuiește să se împartă colaci, ouă roșii și alte alimente specifice, în memoria celor plecați dintre noi. Aceste daruri sunt oferite atât rudelor și vecinilor, cât și celor săraci.

Drumul Crucii: În unele localități, credincioșii refac Drumul Crucii, parcurgând traseul de la biserică până pe un deal sau un loc înalt, unde se ține o slujbă specială de înălțare.

Tradiții Militare

Înălțarea Domnului coincide cu Ziua Eroilor, moment în care se aduc omagii soldaților căzuți pe câmpul de luptă. În multe orașe și sate din România, se organizează ceremonii militare, depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor și parade militare.

Înălțarea Domnului 2024 rămâne o sărbătoare de o importanță majoră, atât din punct de vedere religios, cât și cultural. Tradițiile și obiceiurile păstrate de-a lungul timpului reflectă credința și respectul pentru valorile spirituale și istorice ale comunității. Fiecare ritual și fiecare gest de comemorare aduce aminte de legătura profundă dintre credință, istorie și identitatea colectivă.

056
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.