Știri

Ce faci imediat dacă ţi-ai pierdut buletinul. Paşii pe care trebuie să-i urmezi ca să obţii un document nou

Pierderea documentelor sau furtul portofelului în care acestea se află nu sunt, din păcate, incidente izolate. Cu toţii am citit, probabil, anunţuri de pierderi de portofele în care proprietarul cerea doar restituirea documentelor, neinteresându-l, de cele mai multe ori, recuperarea banilor din portofel.

Ce faci dacă ţi-ai pierdut buletinul. Dacă te afli în această situaţie nefericită, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te prezinți la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor în termen de 24 de ore pentru a anunța pierderea. Aici, va trebui să completezi o declarație pe propria răspundere în care să confirmi pierderea actului de identitate.

Ce faci dacă ţi-ai pierdut buletinul în România

De asemenea, este important să ai asupra ta un alt document oficial care să-ți certifice identitatea, cum ar fi un pașaport sau cartea de alegător, de preferat cu o fotografie recentă.

După completarea declarației pe proprie răspundere, autoritățile vor declara buletinul pierdut ca fiind nul, pentru a preveni utilizarea acestuia în scopuri ilegale în cazul în care este găsit de alte persoane.

Ce faci dacă ţi-ai pierdut cartea de identitate în străinătate

Dacă ai pierdut actul de identitate în afara României, trebuie să te prezinți la cel mai apropiat consulat, având la tine alte documente care pot dovedi identitatea ta. La consulat, ţi se va elibera un titlu de călătorie care va ţine loc de carte de identitate până la întoarcerea în țară.

Apoi, vei avea nevoie de câteva documente pentru a obține un nou buletin.

Documente necesare pentru eliberarea unui buletin nou
Certificat de naștere (original și copie)
Certificat de naștere al copilului minor, sub 14 ani (original și copie)
Certificat de căsătorie – dacă este cazul (original și copie)
Hotărâre de divorț – dacă este cazul (original și copie)
Certificat de deces al soțului/soției – dacă este cazul (original și copie)
Documente care să ateste adresa de domiciliu (original și copie)
Document care să certifice identitatea – pașaport, permis de conducere etc. (original și copie)
Dovada eliberată la reclamatia pierderii sau furtului actului de identitate
Taxa unică pentru eliberarea actului de identitate – 7 Lei
Taxa unică pentru eliberarea actului de identitate se poate plăti la ghișeul unde depui actele pentru noul buletin, la CEC sau la Poştă.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.