Știri

Modificare importantă la pașapoartele din România. Românii trebuie să verifice

Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului simplu temporar folosit pentru plimbări, începând din 3 iulie, a anunţat, miercuri, MAE, potrivit agerpres.ro.

Astfel, eliberarea paşaportului simplu temporar se va face doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie.

„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate.

Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secţiunea Condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri.

Paşapoartele declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

În cazul persoanelor care găsesc documentul de călătorie declarat pierdut sau furat, există obligaţia de a-l depune, de îndată, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

MAI reaminteşte românilor că pierderea sau distrugerea paşaportului simplu electronic/temporar se declară de titular în ţară la orice serviciu public comunitar de paşapoarte sau la Direcţia Generală de

Paşapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, furtul documentelor de călătorie se declară imediat la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului respectiv, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste acest lucru.

031
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.