Știri

Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se vinde

Statul are nevoie de bani la buget, iar rău-platnicii sunt una dintre primele ţinte pe care au pus ochii cei de la Finanţe. Pentru a recupera mai ușor banii de la datornici, statul ar putea promova pe platformele online de vânzări bunurile scoase la licitație de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ministerul Finanțelor pregătește peste 100 de modificări la Codul Fiscal. Suma de 124 miliarde de lei trebuie recuperată de la rău-platnici. Proprietăți precum terenuri, locuințe sau mașini confiscate de Fisc ar putea fi afișate pe diverse platforme online de anunțuri, atrăgând atenția a numeroși români.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Este vorba despre publicitate, care până acum se făcea la locul unde are adresa imobilului, aceasta nu era suficientă pentru valorificarea imobilului, obligaţia de a publica pe platforme electronice care au validat numărul de vizitatori astfel încât să ştie cât mai multă lume de aceste active, să fie valorificate”, a declarat el pentru Observator.

În prezent, ANAF organizează doar licitații fizice. În schimb, Ministerul Justiției deține un magazin online unde sunt puse în vânzare bunuri confiscate definitiv de instanță, iar doritorii pot achiziționa cu un simplu click mașini, aur sau chiar criptomonede.

Dacă într-un bloc este un apartament scos la licitație, anunțul este postat simplu la avizierul scării și pe site-ul ANAF. Cu toate acestea, chiar dacă românii doresc să depună o ofertă pentru el, nu au posibilitatea să-l vadă personal.

Ministerul Finanțelor vrea să le ofere românilor posibilitatea de a licita doar cu buletinul

ANAF nu dispune de un magazin online pentru bunurile confiscate, ci doar de o pagină de Facebook unde, de cele mai multe ori, nu sunt postate nici măcar fotografii ale bunurilor supuse licitației.

Dacă nu se înregistrează niciun participant la prima licitație, bunul ajunge la a doua licitație cu o reducere de preț de 25%, iar la a treia licitație reducerea este de 50%. Găsirea licitațiilor pe site-ul ANAF este, totuși, o sarcină dificilă.

Pentru a participa, acum trebuie să ai oferta de cumpărare, dovada plății taxei de participare de 10% din valoarea bunului, o copie a actului de identitate și o declarație pe proprie răspundere, depuse într-un plic cu o zi înainte de licitație. Nu este surprinzător că mulți renunță.

Ministerul Finanțelor intenționează să simplifice procedura și să permită românilor să liciteze doar cu buletinul, plus o garanție. Aceste măsuri ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

087
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.