Categories: Știri

Salată de vinete, rețeta lui Radu Anton Roman: „Uimitor de gustoasă”. Se prepară foarte ușor

Salată de vinete, rețeta lui Radu Anton Roman. Cu maioneză sau fără, acest preparat a fost notat de celebrul bucătar în lucrarea sa de referință, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Salata este deosebit de gustoasă, se prepară ușor și ai nevoie doar de câteva ingrediente.

Salată de vinete, rețeta lui Radu Anton Roman. „Șocant de gustoasă, salata de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna”, scria bucătarul în cartea sa.

Salată de vinete, rețeta lui Radu Anton Roman
Ingrediente:

1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roșie, mare
1 lingură oțet de mere
2 roșii coapte
Sare, piper

Mod de Preparare:

Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se înmoaie. Se curăță imediat de cojile arse, se sărează și se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin un ceas.

Se toacă mărunt ceapa, se spală rapid într-un șuvoi de apă rece (pentru a-i scoate amăreala oxidată) și se scurge bine. Se amestecă ceapa cu oțetul.

Se toacă vinetele până se obține o pastă, apoi pasta se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se întărește și devine spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oțet și, dacă mai este necesar, piper.

Se ornează cu felii de roșii. Se pot adăuga 1-2 linguri de smântână și 3-5 căței de usturoi pisat. Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză.

Rețetă de Maioneză:

2 gălbenușuri de ou
200 ml untdelemn
2 linguri zeamă de lămâie
1 vârf de linguriță piper măcinat
1 lingură smântână de frișcă
3 căței de usturoi

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.