Apar informații cutremurătoare în cazul tinerei de 19 ani ucisă, marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Tragedia s-a derulat în direct, cu dispecerii 112 în telefon, pentru că atât fata, cât și prietenul ei sunaseră, în paralel, să ceară ajutor. Intervenția i-a marcat profund și pe salvatorii montani: „A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”, au declarat, în exclusivitate pentru Digi24.ro, reprezentanții Salvamont Prahova.
Primul apel la 112 a fost dat marți după-amiază, de iubitul fetei. Acesta i-a spus dispecerului Salvamont că sunt pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați întrucât sunt urmăriți de un urs. „Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului.
Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova. Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani. „Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'”, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a încheiat brusc, întrucât tânăra căzuse pradă în ghearele ursului. „Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea.
Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova. Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști. „A fost un pericol real și pentru salvatorii montani.
Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei”, a declarat pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Deși, inițial, s-a dorit recuperarea trupului tinerei cu ajutorul unui elicopter pentru a scurta timpul, misiunea a fost anulată. Din cauza zonei foarte înguste și împădurită, dar și din cauza cablurilor de teleferic din apropiere, echipajul de pe elicopter a hotărât că misiunea este prea riscantă.
Spre seară, corpul tinerei a fost coborât pedestru de salvamontiști. Intervenția cu final tragic de pe Jepii Mici i-a marcat profund pe salvamontiști. „Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Și experții în urși spun că atacul este, la prima vedere, inexplicabil. „În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul.
Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi.
Pe Jepii Mici, daca s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești!”, a declarat, pentru Digi24.ro, Ioan Mihai Pop, specialist în urși. Biologii spun și că atacul nu poate fi pus pe seama caniculei.
„Nu cred că un animal sălbatic devine agresiv din cauza caniculei. În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald.” Întrebați cum ar trebui să reacționăm dacă ne-am întâlni cu ursul, experții sunt de părere că teoria e una, practica e alta. „În unele situații nu trebuie să faci nimic, în altele să te ferești, să îți faci simțită prezența. Când te întâlnești cu ursul, creierul tău reacționează altfel decât ce ai citit în cărți.
Să faci gălăgie e prima soluție. Să îți fac simțită prezența, indiferent de ce animal discutăm. Autoritățile trebuie să facă publice rezultatele anchetei, să explice ce s-a întâmplat. Probabil vinovat a fost ursul, probabil a fost alt context”, a mai spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși.
În cursul zilei de miercuri, poliţiştii au anunțat că au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic în acest caz.