Categories: Știri

Noua listă de alimente interzise pentru șoferi. Un român a rămas fară permis pentru că a mâncat această ciocolată

Un șofer din Alba a fost testat pozitiv la etilotest după ce ar fi consumat o ciocolată cu rom, ceea ce a dus la suspendarea permisului său de conducere. Incidentul a avut loc pe 16 iunie 2023, în jurul orei 19.56, când polițiștii rutieri l-au oprit și l-au testat cu aparatul etilotest.

Șoferul a contestat rezultatul și a solicitat recoltarea de probe biologice, afirmând în procesul verbal că „nu am consumat băuturi alcoolice, în urmă cu aproximativ două ore și ceva am mâncat ciocolată cu rom”.

„Etilotestul marca DRAGER a indicat o concentrație de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată în motivarea instanței.

Ulterior, a fost dus la spital pentru testare, iar probele biologice recoltate la orele 20.30 și 21.33 au arătat zero alcoolemie.

Pe baza acestor rezultate, bărbatul a dat în judecată IPJ Alba, iar procesul a avut loc la Judecătoria Sebeș.

Pe 10 iulie 2024, magistrații au admis cererea de anulare a procesului verbal și i-au restabilit permisul de conducere. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară.

Alimentele care te pot lăsa fără PERMIS. Ce este bine să evităm înainte de a ne urca la volan

Unele alimente comune, considerate chiar banale, vă pot lăsa fără permis. Un experiment realizat de un cunoscut polițist, Tavi Perțea, de la IPJ Bihor, arată că unele produse pot să inducă în eroare aparatul etilotest.

Printre acestea se numără socata sau unele tipuri de înghețată, dar lista poate fi mai lungă.

Experimentul agentului a stârnit agitaţie printre şoferi. Îngheţata cu lichior şi socata sunt doar două exemple. Au fost cazuri în care apa de gură sau bomboanele cu coniac au tras pe dreapta şoferii pentru luni. În urmă cu doi ani o şoferiţă care circula pe autostrada Deva-Sibiu a dat în judecată poliţia după ce a fost prinsă la volan cu o alcoolemie de 0.05 la mie. Instanţa a hotărât că de vină a fost sucul de afine pe care îl băuse cu câteva minute îniante de a fi oprită de poliţişti, arată Observator.

Socata te poate lăsa fără permis
Este important să știm că, uneori, mai ales dacă nu este proaspătă, această băutură poate fermenta, motiv pentru care aparatul etilotest poate să arate că, de fapt, ați fi consumat alcool.

Acest lucru este dovedit de polițistul Tavi Perțea, pe canalul său de TikTok.

„Nu am pus alcool sau ceva care aibă legătură cu alcoolul. Flori de soc, apă, zahăr și lămâie. Și mai sunt, poate, două sau trei ingrediente secrete, dar sigur nu conțin alcool”, explică poliţistul.

La câteva secunde după ce a băut socata, rezultatul etilotestului arată 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Deci rămâneam fără permis, frate! Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat să dau și testul de redobândire. Sincer să fiu, eu am făcut testul ăsta în glumă! Am zis că nu are cum să iasă de la socată!”, spune bărbatul, uimit.

Câte ore trebuie să aștepți ca să te urci la volan, în funcție de ce băutură alcoolică ai consumat
Atunci când te urci la volan, alcoolemia din sânge trebuie să fie 0. Chiar dacă există state în care este permis un procent infim de alcoolemie atunci când conduci, în România este 0.

Dacă ai consumat alcool și vrei să te urci la volan, ai nevoie să iei o pauză înainte. Timpul scurs de la consumarea unei băuturi și până când te vei putea urca la volan fără probleme diferă în funcție de cantitate și tipul de alcool consumat.

Așadar, medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

Noua listă

O farmacie din localitatea nemțeană Borca a publicat lista comprimatelor, a alimentelor și băuturilor ce trebuie evitate de soferi, pentru a nu risca să rămână fără permis. Ele pot da rezultate fals-pozitive la drug-test.

Farmaciștii avertizează mai întâi că toate medicamentele sau suplimentele alimentare contraindicate conducătorilor auto au inscripționate pe cutie un triunghi de culoare albă, cu laturi roșii, având în centru un semn de exclamație de culoare neagră. Triunghiul e încadrat într-un pătrat de culoare albă.

Din lista pastilelor care ne lasă fără permis auto fac parte cele care conțin substanța activă CODEINĂ
Adica: aspaco, caffetin, codamin P, fasconal, ibuvalen duo, nurofen plus și solfadeina, inclusiv cea efervescentă.

Medicamentele pentru tratarea răcelii și gripei – care conțin PSEUDOEFEDRINĂ
E vorba de bioflu, advil, ibusinus, modafen, nurofen, Paduden – Răceală și Gripă, ibugrip plus, Ibuvalen Flu, Larofen Plus, Parasinus si Parasinus Penta, prosinus, Tedolfen, precum si suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă.

Alimentele care pot da rezultat fals-pozitiv la drug-test
În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

Protest pentru anularea OUG 84, care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv la droguri cu testele rapide
Comunitatea Declic a anunțat că organizează un protest în București, joi, 11 iulie 2024, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, din cauza OUG 84 ”care pune în pericol drepturile șoferilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice”.

”În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive făcute de poliție este FALS pozitiv. OUG 84 lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pun în pericol viețile și carierele a mii de șoferi nevinovați. Aceștia riscă dosare penale și pierderea locurilor de muncă din cauza testelor fals pozitive. Iar bicicliștii și trotinetiștii sunt amendați cu minimum 990 lei.” – se arată în mesajul organizatorilor, publicat pe Facebook.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.