Categories: Știri

Bani pentru cei care stau la casă. Statul plătește câte 30.000 de lei

Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Statul român oferă 30.000 de lei/locuință pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Până când se pot depune dosarele românii care locuiesc la casă şi vor să profite de acest program guvernamental?

O nouă sesiune pentru programul național „Casa Verde Fotovoltaice 2024” va fi lansată curând, a anunțat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Termenul estimat este sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

„Noi estimăm că undeva august-septembrie anul acesta se vor finaliza mare parte din cele 60.000 de sisteme care au fost alocate în sesiunea din 2023. Iar pentru 2024 estimez că dăm drumul la sfârșitul lunii august-începutul lui septembrie. Avem buget, bani alocați deci nu ar trebuie să își facă griji oamenii din acest punct de vedere, nu avem probleme pe acest program absolut deloc.

Banii, cei 2 miliarde de lei pe care îi avem alocați pentru sesiunea aferentă anului 2024, îi avem în buget, îi avem la dispoziție. Sperăm ca pe viitor să nu fie, din 2025 încolo, dar pentru 2024 nu sunt probleme.

E cel mai mare buget pe care l-am alocat vreodată pentru acest program și cred că pentru orice program care a fost derulat de AFM. Nu cred că a avut vreunul un buget atât de mare. Înseamnă 66.000 de case pentru că anul acesta, spre deosebire de anul trecut, vom finanța și acumulatori”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru DCNews.

În cadrul acelui interviu, el a vorbit și despre dosarele eligibile din anul 2023, după ce programul respectiv a fost blocat de autoritățile române. Casa Verde Fotovoltaice a fost reluat în luna ianuarie, sunt undeva în jur de 5.000 de sisteme decontate.

Nu există cerere de decontare care să aibă un termen de plată mai mare de 60 de zile. Absolut toate cererile din sesiunea 2023, care au fost depuse la AFM, și documentele au fost în regulă. El crede că o mare parte din cele 60.000 de sisteme, care au fost alocate în anul 2023, se vor finaliza în perioada august-septembrie.

„Datorită digitalizării pe care am implementat-o pe acest program, lucrurile merg extrem de bine, de aceea am și stat puțin cu programul 2024 tocmai pentru a vedea că lucrurile funcționează în parametrii pe sesiunea trecută. Să vedem dacă mai trebuie să schimbăm sau să îmbunătățim ceva în program”, a explicat președintele AFM.

Pe scurt, tot ce este legat de anul 2023 este în regulă. În anul 2024, nu vor avea loc modificări substanțiale în cadrul programului pentru că „lucrurile au mers bine”. Nu au existat sesizări sau reclamații.

Cea mai importantă modificare este valoarea finanțării. În loc de 20.000 de lei, se vor acorda 30.000 de lei. Persoanele fizice vor fi nevoite să vină cu o contribuție de 3.000 de lei. Din cei 30.000 de lei, AFM finanțează minim 3kW panouri fotovoltaice și 10.000 de lei acumulatorii aferenți celor 3kW. A fost elaborat deja ghidul de finanțare. A fost transmis către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Cel mai probabil, săptămâna viitoare, el va fi publicat în transparență publică. AFM așteaptă, acum, comentarii/observații de la cei interesați.

„Vom ajusta foarte mult aplicația pentru că am mai învățat și noi din experiența anului 2023”, a completat el.

Rozalia Despinescu

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.