Știri

Statul plătește 718 lei de persoană în România. Banii intră automat pe card până cel târziu 26 iulie

Începând cu anul 2024, conform legislației în vigoare în România, se va acorda suma de 718 lei pe lună pentru fiecare persoană eligibilă. Acest sistem de plată este reglementat prin lege și se va aplica uniform pe întreg teritoriul țării. Cine sunt cei care vor beneficia?

Alocație pentru copii. În 2024, alocațiile se plătesc lunar prin mandat poștal sau transfer bancar, administrate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Alocațiile se plătesc de obicei de pe data de 8 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 26 a lunii.

În fiecare lună, familiile din România așteaptă cu nerăbdare transferul alocațiilor pe cardurile copiilor lor. Plata se face conform noului calendar de plăți adoptat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceste plăți sunt esențiale pentru susținerea cheltuielilor legate de creșterea și educația copiilor.

La ce valoare a ajuns alocația pentru copii în 2024
Valorile alocațiilor lunare în 2024 s-au majorat față de anii precedenți. Astfel, copiii sub vârsta de 2 ani primesc o alocație lunară de 718 lei. Cei între 2 și 18 ani beneficiază de 291 de lei pe lună.

De asemenea, tinerii de peste 18 ani pot continua să primească alocații de stat dacă sunt încă înrolați în învățământul liceal sau profesional. Această măsură subliniază importanța susținerii educației și pregătirii profesionale pentru viitor.

Calendarul plăților pentru alocație – anul 2024

August 2024: Alocația se virează începând cu 8 august (marți).

Septembrie 2024: Alocația se virează începând cu 8 septembrie (vineri).

Octombrie 2024: Alocația se virează începând cu 9 octombrie (luni), deoarece prima zi lucrătoare este pe 8 octombrie (duminică).

Noiembrie 2024: Alocația se virează începând cu 8 noiembrie (miercuri).

Noi reguli pentru alocațiile copiilor în 2024
Un proiect de lege inițiat de PSD și adoptat tacit de Senat prevede modificări importante în ceea ce privește alocațiile de stat pentru copii. Conform noului proiect, dreptul la alocația de stat se stabilește începând cu data nașterii copilului. Plata se va face proporțional, începând cu luna următoare depunerii cererii.

Expunerea de motive a proiectului, inițiat de deputatul PSD Vasilică Toma, subliniază:

„Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului.”

Beneficiarii de alocație de stat și cerințele

Cine beneficiază de alocație după vârsta de 18 ani? În 2024, tinerii care au împlinit 18 ani și continuă studiile în învățământul liceal sau profesional primesc alocație de stat. De asemenea, tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar pot primi alocație până la vârsta de 26 de ani.

Cine nu primește banii chiar dacă merge la școală? Tinerii cu vârsta de peste 18 ani care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția cazurilor în care repetarea anului se datorează unor motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Cum se obține alocația de stat pentru copiii de peste 18 ani? Pentru a obține alocația de stat, este necesară completarea și semnarea unei cereri de către reprezentantul legal al copilului. Cererea trebuie însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului, actul de identitate al reprezentantului legal (părinte, tutore etc.), precum și de documente justificative care atestă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal. Aceste informații au fost comunicate de Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Cererile pentru acordarea alocației de stat și documentele justificative trebuie depuse la primăria comunei, orașului sau municipiului în care reprezentanții legali ai copiilor au domiciliul sau reședința.

0140
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.