Categories: Știri

Calendar ortodox 10 august 2024. Zi importantă pentru creștini, sâmbătă este dezlegare de untdelemn și vin. Rugăciunea de azi ține necazurile departe

Sfântul Mucenic Laurenţiu este pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 august. Pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi sunt încurajaţi să-şi dedice timpul în rugăciune şi să facă acte de milostenie.

CALENDAR ORTODOX 10 AUGUST 2024. Sfantul Lavrentie a vietuit in secolul al III lea. Lavrentie a fost arhidiaconul episcopului Sixt.

CALENDAR ORTODOX 10 AUGUST 2024. Din cauza persecutiei impotriva crestinilor, Sixt a fost luat spre a fi judecat, impreuna cu doi dintre diaconii sai: Felicissimus si Agapitus.

Ortodoxe
Sf. Mc. Laurenţiu, arhidiaconul; Sf. Sfinţit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

Greco-catolice
Sf. arhid. m. Laurenţiu

Romano-catolice
Sf. Laurenţiu, diacon m.

Sfântul Lavrentie, arhidiaconul Episcopului Sixt, a trăit în secolul al III-lea, o perioadă marcată de intense persecuții împotriva creștinilor. Curajul și devotamentul său față de credință l-au transformat într-un martir venerat de Biserică și într-un exemplu de sacrificiu suprem pentru credința creștină.

Când Episcopul Sixt și doi dintre diaconii săi, Felicissimus și Agapitus, au fost arestați pentru credința lor, Lavrentie a fost copleșit de durere și și-a exprimat dorința de a-și urma părintele spiritual în încercarea ce îi aștepta. „Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfințite, fără al tău arhidiacon?” a întrebat Lavrentie. Răspunsul Episcopului Sixt a fost profetic: „Nu fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă.

Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului”.

Sfântul Laurenţiu a refuzat şi a fost închis în temniţă. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune, a cerut şi a primit şi el botezul. Acesta din urmă, numărându-se cu mucenicii, a fost omorât pentru Hristos.

După multe chinuri, Sfântul Mucenic Laurenţiu a fost întins pe un grătar aşezat pe cărbuni aprinşi. În acestă grozăvie şi-a dat duhul, căci toţi care erau acolo de faţă se mirau de o muncire ca aceea a împăratului, care a poruncit să frigă un om de viu. În iconografie, el este reprezentat cu cădelniţa cu jar în mână, cădind şi înmiresmând Biserica lui Hristos. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Postul Sf. Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortodox. Cu o durată de două săptămâni, postul Adormirii Maicii Domnului este considerat unul dintre posturile uşoare ale anului bisericesc, întrucât are şi zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi sunt încurajaţi să-şi dedice timpul în rugăciune şi să facă acte de milostenie. Acest post, care durează două săptămâni, din 31 iulie până pe 14 august, este un timp de pregătire spirituală pentru a întâmpina sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În timpul postului Sf. Marii, creștinii sunt îndemnaţi să participe la slujbele religioase, cum ar fi Sfânta Liturghie, Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului. Această perioadă este văzută ca un timp de reînnoire spirituală și de apropiere de valorile creștine fundamentale, încurajând credincioșii să trăiască în dragoste, pace și smerenie.

Zilele cu dezlegare la untdelemn şi vin

În perioada postului Adormirii Maicii Domnului, creştinii se pot bucura de cinci zile cu dezlegare la untdelemn şi vin, după cum urmează:

joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.